Exercițiu IGSU București - Daniel Vasile: Doar 15% din cele 400 de sirene pot fi acționate cu dublă comandă

Exercițiu IGSU București - Daniel Vasile: Doar 15% din cele 400 de sirene pot fi acționate cu dublă comandă

Doar 15% dintre cele 400 de sirene din Capitală pot fi acționate cu dublă comandă, atât electrică, cât și electronică, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, Daniel Vasile, în urma exercițiului desfășurat miercuri pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

"Din păcate, situația statistică ne arată că doar 15% dintre aceste sirene pot fi acționate cu dublă comandă, atât de la locul în care sunt amplasate, cât și dintr-un punct de comandă existent la primărie, la autoritatea locală sau la dispeceratul ISU. Este o vulnerabilitate și probabil că ar trebui ca numărul de sirene care să funcționeze în sistem centralizat să fie mult mai ridicat", a spus el.

Daniel Vasile a precizat că pe parcursul zilei de miercuri vor fi făcute mai multe asemenea simulări în Capitală, iar cetățenii nu trebuie să se panicheze, pentru că este doar un exercițiu, însă trebuie să conștientizeze importanța acestui mesaj, pentru că într-o situație reală va trebui reacționat corespunzător.

"În ceea ce privește aceste sirene electrice și electronice, au fost desfășurate mai multe controale de către inspectorii de prevenire, potrivit atribuțiilor pe care le avem, și am constatat faptul că la autoritățile locale nu toate sirenele sunt luate în evidență, că există probleme în ceea ce privește mentenanța acestora, dar și probleme în ceea ce privește funcționarea acestora. Au fost făcute atât controale inopinate, cât și controale tematice, controale planificate", a spus purtătorul de cuvânt.

El a adăugat că, pe parcursul zilei, la fiecare punct în care se găsește o sirenă vor fi reprezentanți ai ISU și Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.

"Vom verifica dacă sirena a pornit și, dacă a pornit, dacă a funcționat în parametri corespunzători, astfel că, poate la sfârșitul zilei sau în ziua imediat următoare, vom ști exact câte dintre cele 400 de sirene au funcționat și care sunt măsurile pe care ar trebuie să le solicităm autorităților locale pentru remedierea problemelor. (...) În bugetele primăriilor trebuie prinse bugete pentru remedierea deficiențelor, dar și pentru îmbunătățirea sistemului actual", a punctat Daniel Vasile.

Purtătorul de cuvânt al ISU București a menționat că în sectorul 6 există cele mai multe sirene care pot fi acționate în mod automat de la ISU București.

"La Primăria Sectorului 2 există contract de mentenanță, există o situație bine definită a tipurilor de sirene care există, care funcționează, există și un centru de acționare a acestora în incinta Primăriei și există și un proiect pentru dezvoltarea sistemului. Acest proiect va trebui să se întâmple nu numai la Primăria Sectorului 2, dar și la celelalte sectoare din București", a afirmat Daniel Vasile.

El a spus că, din informațiile pe care le are, au fost situații punctuale în Capitală unde sirenele nu au funcționat.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...