Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Exercițiul Zapad a mobilizat peste 40.000 de militari din Rusia și Belarus, anunță armata americană

Manevrele militare ruse Zapad au mobilizat peste 40.000 de militari în septembrie, mult peste cifra anunțată de Rusia, a declarat luni comandantul forțelor terestre americane din Europa, generalul Ben Hodges, relatează AFP.

'Au fost probabil peste 40.000 de militari care au participat la acest exercițiu', le-a spus generalul jurnaliștilor la Bruxelles, explicând că armata rusă a 'împărțit' exercițiul într-o 'serie de exerciții mai mici'.

Însă 'din punct de vedere militar, ele au fost conectate', a insistat el. Astfel, 'numărul militarilor ruși implicați în exercițiu a depășit cu mult 12.700', cifra oficială oferită de Moscova și Minsk pentru exercițiul Zapad-2017, desfășurat între 16 și 20 septembrie, potrivit oficialului american.

Estonia, Lituania și Germania au estimat la 100.000 numărul militarilor înainte de începerea acestor manevre care s-au desfășurat în Belarus, în vestul Rusiei și în enclava rusă Kaliningrad.

NATO consideră că, odată depășit pragul de 13.000 de militari, Alianța are dreptul să trimită observatori, așa cum prevede Convenția de la Viena, semnată și de Rusia. Însă Moscova a invitat doar reprezentanți ai Alianței și ai țărilor vecine în zilele destinate vizitatorilor, fără a acorda acces la militari sau la conferințele de presă asupra scenariului prevăzut.

În cele două ediții precedente, în 2009 și 2013, Rusia a simulat un atac cu bombă nucleară asupra Varșoviei, potrivit mai multor oficiali, deși NATO s-a abținut întotdeauna să facă o astfel de declarație.

De această dată, 'nu am văzut în scenariu ceea ce am văzut înainte, când acesta începea cu un atac nuclear împotriva unui oraș occidental', a spus Hodges. 'Partea nucleară (...) a avut loc anul acesta sub forma unui exercițiu separat, care a început la sfârșitul Zapad', a mai spus el.

Fără a oferi detalii, Ben Hodges a declarat că Rusia și-a prezentat în cadrul acestor manevre 'capacitățile în materie de război electronic' și 'război cibernetic', pe care generalul american le-a descris ca fiind 'puternice și sofisticate'.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BRRR! Au intervenit AMERICANII! Filmul contracronometru al salvării Sorinei și abuzul de pe aeroport. Amănunt…

2 RoMAFIA Discuție despre o ȘPAGĂ de 500.000 de euro în biroul lui Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor

3 HOPA! Radu Tudor, Antena 3, o acuză pe Dăncilă de TRĂDARE în favoarea Rusiei! „Vă dați seama cine conduce Româ…

4 Document Grindeanu, cu consiliera în Insulele Azore!

5 SURSE Ponta negociază cu Dăncilă nominalizarea Dacianei Sârbu pentru postul de comisar european. Adică nevastă…

recomandări

Te ia DNA: Ionut Savoiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Nici nu știam că există sportul ăsta!