Expert anticorupție OECD: Parlamentari condamnați pentru corupție au fost realeși; e o situație ce trebuie evitată

Expert anticorupție OECD: Parlamentari condamnați pentru corupție au fost realeși; e o situație ce trebuie evitată

În România există parlamentari condamnați pentru corupție care și-au păstrat mandatele sau au fost realeși, iar această situație ar trebui evitată pe viitor, a afirmat vineri Olga Savran, expert anticorupție la Anti-Corruption Division - OECD, în contextul prezentării evaluării externe a impactului Strategiei Naționale Anticorupție 2012 - 2015.

"O altă problemă care ne-a surprins în ceea ce privește parlamentarii este că în anumite cazuri există parlamentari condamnați pentru corupție ce încă sunt în Parlament sau au fost realeși. Aceasta este situația ce trebuie evitată. Legislația actuală din România oferă oportunitatea pentru asta, dar înțelegem că această sancțiune nu este aplicată sistematic de către curți și am dori să insistăm ca asta să fie practica standard pe viitor. Asta se face prin pregătirea judecătorilor și prin dezvoltarea unor linii directoare mai clare în sistemul de justiție", a declarat Olga Savran.

Referitor la imunitățile parlamentarilor, ea a subliniat că reducerea lor se numără printre recomandările Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO).

"Una din recomandări a fost să fie reduse imunitățile din Parlament. Această recomandare a venit de la GRECO și noi pur și simplu am confirmat că este o recomandare corectă. Am văzut că există îmbunătățiri în această privință, Camera Deputaților a introdus o limită de timp pentru luarea deciziei de ridicare a imunității, iar din păcate cealaltă cameră încă nu a adoptat o astfel de măsură. Astfel e clar că o măsură importantă ar fi continuarea presiunii aici. Ni s-a spus de către actualul președinte al Camerei Deputaților că toate recomandările de la GRECO vor fi implementate, iar noi sperăm că așa se va întâmpla", a afirmat Olga Savran.

Valts Kalnins de la Centrul pentru Politici Publice PROVIDUS din Letonia a arătat, la rândul său, că ridicarea imunității nu ar trebui să fie o decizie discreționară, iar acest lucru ar trebui precizat în legislație.

"Cred că este foarte important să se conștientizeze și, dacă e necesar, să fie introdus în regulile aplicabile ale Parlamentului, sau în alte acte legislative, principiul conform căruia ridicarea imunității nu este o decizie discreționară — dacă vrem, o ridicăm, dacă nu vrem, n-o facem și gata. Imunitatea există pentru a apăra instituția — Parlamentul — împotriva atacurilor ilegitime. Și cred că gândirea GRECO este în acest sens și de asemenea opinia noastră este că e important să se găsească cel mai eficient mod, luând în considerare tradiția legislativă și abordarea României, de a codifica clar și puternic principiile ce determină când este justificat refuzul Parlamentului de a ridica imunitatea și când nu este justificat acest refuz, pentru a da asigurări că acest refuz nu este perceput ca o decizie discreționară, cum cred că a fost cazul în România până acum. Procurorul singur nu poate face mare lucru în acea situație", a precizat Valts Kalnis.

În ceea ce privește admiterea în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), vorbitoarea a apreciat că România îndeplinește multe dintre criterii și trebuie să continue lupta împotriva corupției.

"Noi recomandăm Grupului de lucru anti-mită al OECD să își amplifice cooperarea cu România, pentru că vedem că România îndeplinește multe din criterii — spre exemplu este un jucător economic important în regiune, este capabilă să poarte în justiție lupta împotriva corupției, iar România investighează acum primul său caz de mită din străinătate, acest lucru fiind un bun indicator. Astfel, cred că, dacă România continuă în acest mod, dacă își continuă calea de întărire a instituțiilor, a legilor și a aplicării acestora, dacă arată că mita din străinătate este o problemă importantă și poate urmări penal astfel de cazuri, cred că răspunsul va veni curând și va fi cel pe care și-l dorește. Dar, de asemenea, este important ca România să arate asta nu numai Secretariatului OECD, ci să lucreze cu partenerii săi internaționali, cu alți membri ai OECD, pentru a-i convinge de avantajele de a fi membru, și cred că, dacă toate aceste lucruri se petrec așa cum ne dorim, ar fi foarte important ca infrastructura instituțională să continue să promoveze reforme, așa cum a reușit faimosul MCV", a mai spus experta anticorupție.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...