Expert Forum: Circa 1 miliard de euro, pierduţi din cauza fazării unor proiecte privind deşeurile

Expert Forum: Circa 1 miliard de euro, pierduţi din cauza fazării unor proiecte privind deşeurile

Aproximativ 1 miliard de euro din finanţările europene nerambursabile au fost pierduţi din cauza fazării unor proiecte privind sisteme de management integrat al deşeurilor, a declarat Otilia Nuţu, reprezentantă a Expert Forum, care a prezentat, miercuri, într-o conferinţă online, un raport elaborat de această instituţie.

"Dintre cele 32 de proiecte începute în POIM, 18 nu au putut să fie finalizate şi atunci (...) le-am fazat, adică am împărţit proiectele în nişte bucăţi, partea care a putut să fie finalizată într-un ciclu bugetar a fost decontată în ciclul bugetar respectiv, iar restul a fost transferat asupra ciclului bugetar ulterior. (...) Pe de o parte, te ajută să nu pierzi banii care au fost deja cheltuiţi, însă, pe de altă parte, înseamnă că din ciclul bugetar ulterior, în loc să foloseşti bani pentru noi proiecte, tu practic cheltuieşti bani pentru a finaliza ceea ce s-a început în proiectul anterior. Asta înseamnă că o parte din banii alocaţi în ciclul bugetar anterior au fost pierduţi, este vorba de sute de milioane, în total circa 1 miliard de euro au fost pierduţi (...) din cauza acestei fazări", a spus Nuţu, într-o conferinţă online despre calitatea aerului.

Raportul menţionează că "pierderea netă de finanţări europene nerambursabile", în jur de 1 miliard de euro pentru exerciţiu financiar 2007-2013, a fost prezentată de guvernanţi sub denumirea de "fazare".

"Dintre proiectele care sunt fazate, există unele începute în 2013-2014, care nu s-au terminat nici în ciclul bugetar anterior şi se pare că nu se vor finaliza nici în ciclul bugetar actual şi există această idee că le vom putea faza pentru un ciclu bugetar ulterior. Problema e că, în momentul în care folosim bani europeni, UE se uită în ce măsură banii care au fost investiţi au adus într-adevăr un beneficiu (...). Nu există nicio certitudine că aceste proiecte vor mai putea să fie fazate încă o dată", a afirmat Nuţu.

În opinia sa, nu există prea mari şanse ca proiectul privind incineratorul pentru deşeuri din Bucureşti şi Ilfov să fie dus până la capăt.

"E foarte puţin probabil ca proiectul acesta să mai poată să fie depus în următoarele câteva luni şi să prindă finanţarea în acest ciclu bugetar şi cu siguranţă că nu vor exista bani europeni pentru el în ciclul bugetar ulterior, deoarece inclusiv la nivelul UE se schimbă abordarea în ceea ce priveşte aceste incineratoare", este de părere Nuţu.

Un alt reprezentant al Expert Forum, Sorin Ioniţă, a spus că guvernarea sectorială, pe sectorul mediu, a fost "în general slabă". El a menţionat că au rămas fonduri UE neutilizate şi au existat proiecte "slab concepute".

"Am avut politici incoerente şi în raportul nostru, în Anexa 2, veţi vedea foarte multe infringementuri (...). Din cele 108 infringementuri declanşate contra României, când m-am uitat eu acum o lună pe pagina Comisiei, 33 erau pe teme de mediu. (...) Eşecul absorbţiei de fonduri vreau să-l rezum foarte simplu - în cele două cicluri financiare bugetare de până acum am avut suma de cam peste 1 miliard de euro, 1,1 miliarde, numai pentru proiectele de gestionare deşeuri. S-a cheltuit 58% din ce am avut alocat în primul ciclu şi 31 în ciclul doi până acum. Suntem deja în anul 2020, mai avem doi ani", a declarat Ioniţă.

El a afirmat că nu s-au accesat banii pentru un sistem de monitorizare a calităţii aerului.

"Există un proiect conceput, cocoloşit, care de mulţi ani e rostogolit, 16 milioane de euro, nu s-au accesat banii pentru un sistem de monitorizare a calităţii aerului", a declarat Ioniţă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?