Expert Forum: Guvernul foloseşte referendumul pentru modificarea Constituţiei ca pe un permanent instrument de campanie

Expert Forum: Guvernul foloseşte referendumul pentru modificarea Constituţiei ca pe un permanent instrument de campanie

Executivul foloseşte referendumul pentru modificarea Constituţiei ca pe un instrument de campanie electorală, susţine Expert Forum (EFOR).

Potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES, Guvernul PSD - ALDE foloseşte referendumul pentru modificarea Constituţiei ca pe un permanent instrument de campanie electorală şi tentă populistă care să agite constant spiritele.

''Liderii partidelor au rostogolit subiectul cu intensitate şi au ameninţat în câteva rânduri că vor organiza un referendum pentru modificarea Constituţiei. Legea 3/2000, care reglementează modul de desfăşurare a referendumului, a fost motiv de dispută parlamentară şi în spaţiul public'', precizează sursa citată.

Expert Forum susţine că problema acestor iniţiative este că nu au în vedere că Legea 3 este promulgată în anul 2000 şi nu a fost actualizată aproape deloc, iar prevederile ei fac încă referire la acte normative din 1991.

"Cele mai multe dintre referinţele legislative se leagă de legi din anii 2000 sau 1990, deşi acestea au fost abrogate. E clar că un referendum nu ar trebui să aibă loc în astfel de condiţii de incertitudine. Regulile jocului ar trebui să fie clare, conform normelor internaţionale, mai ales în condiţiile în care organizarea unei astfel de consultări nu este urgentă şi este puternic criticată în spaţiul public", menţionează sursa citată.

Reprezentanţii EFOR susţin că, pe lângă problemele legislative, ar exista serioase probleme de organizare.

"Dacă referendumul ar avea loc pe 7 octombrie, după cum au anunţat ultima dată liderii PSD, nu există timp pentru identificarea şi pregătirea preşedinţilor de secţii de votare (sau ar fi o acţiune făcută în pripă) şi pentru a face achiziţie publică de softuri de centralizare a voturilor, ceea ce ar ridica serioase suspiciuni privind desfăşurarea corectă a referendumului; ţinem cont de exemplu că AEP a iniţiat consultări pentru softurile de la alegerile din 2019. În acest moment nu există niciun fel de intenţie din partea Guvernului de a modifica legislaţia prin OUG (deşi este pe departe o metodă dorită), de a rezolva problemele menţionate în acest policy brief şi nici din partea Parlamentului de a iniţia o reformă serioasă privind modul de organizare a referendumului", spune sursa citată.

Potrivit Expert Forum, legea primară după care se organizează referendumul este Legea 3/2000, care se completează cu alte acte normative, în principal cu Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Anumite prevederi privind organizarea alegerilor se preiau din Legea 208 dacă nu există articol specific în Legea 3.

''Acest fapt ar conduce la un fel de mozaic legislativ, în care se preiau articole diferite, cu filosofii diferite, care adeseori nu rezonează. Procedurile pentru întocmirea listelor electorale cuprind referiri la "norme arhaice", "în conflict" cu reglementările privind Registrul Electoral şi reguli privind datele personale'', arată sursa citată.

Conform Expert Forum, Autoritatea Electorală Permanentă nu face parte din Biroul Electoral Central; nu se pot face niciun fel de verificări şi nici nu există date în timp real privind votul; nu există proceduri privind observarea alegerilor clar specificate, articolele despre campanie sunt practic inexistente; sancţiunile sunt mult prea slabe şi nu acoperă multe dintre posibilele încălcări ale legii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...