EXPLOZIV! Şeful inspectorilor IGP trimişi să-i „EXECUTE” pe anchetatorii lui Oprea este formator la Academia de Informaţii a SRI!

EXPLOZIV! Şeful inspectorilor IGP trimişi să-i „EXECUTE” pe anchetatorii lui Oprea este formator la Academia de Informaţii a SRI!

Dezvăluire făcută de Alex Costache pe România Curată!  Şeful inspectorilor IGP trimişi să-i ”execute” pe anchetatorii lui Oprea este formator la Academia de Informaţii a SRI!

Comisarul şef Antonio Cioban a fost preşedintele Comisiei de control a Inspectoratului General de Poliție care a descins la Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei chiar a doua zi după ridicarea imunităţii fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, informează surse guvernamentale.

Comisarul Cioban conducea o echipă de 17 persoane. Poliţiştii de la Omoruri făcuseră ancheta în cazul morţii poliţistului motociclist Bogdan Gigină din coloana fostului ministru de interne Gabi Oprea şi nu se mărginiseră să scoată vinovat pentru accident doar mortul.

Presiunile IGP asupra poliţiştilor de la Omoruri au fost confirmate recent de Corpul de control al premierului Cioloş.

Cine e comisarul Antonio Cioban

România Curată a aflat numele şefului inspectorilor IGP trimişi la Omoruri, la Poliţia Capitalei, să le găsească poliţiştilor nod în papură. Este comisarul Antonio Cioban de la Direcţia Control Intern a IGP.

A fost avansat după control

La data controlului, 28 ianuarie, comisarul Cioban era şef serviciu în cadrul Direcţiei Control Intern a IGP. Potrivit unor surse din poliţie, comisarul a fost avansat după controlul de la Serviciul Omoruri şi a fost împuternicit adjunct al Direcţiei.

Formator la ANI a SRI

Un detaliu sare în ochi dacă îţi arunci privirea pe declaraţia de avere din 2016 a comisarului Antonio Cioban. El declară un venit de 1000 de lei pentru cursuri despre „Egalitatea de şanse” ţinute la Academia Naţională de Informaţii a SRI în calitate de ”formator”. 

Interesant e şi că declaraţia de avere din 2016 a comisarului Cioban nu poate fi găsită pe site-ul Poliţiei Române, ci doar pe portalul Agenţiei Naţionale de Integritate.

Cine sunt şefii care le-au trimis controalele pe cap poliţiştilor de la Omoruri

 Suspiciunile cresc în condiţiile în care, potrivit unor surse judiciare, şeful Poliţiei Capitalei, comisarul şef Marius Voicu, este finul fostului ministru de interne Petre Tobă, considerat om al fostului lider UNPR, Gabriel Oprea. De altfel, Tobă este membru al aşa zisei Academii a lui Oprea. 

Şeful IGP, chestorul de poliţie Bogdan Despescu, a fost numit în funcţie de fostul ministru Petre Tobă.

Legăturile lui Gabriel Oprea cu SRI sau cel puţin cu o parte a serviciului sunt binecunoscute. Oprea a fost conducător de doctorat la Şcoala doctorală a ANI a SRI. În realitate, Oprea a fost un plagiator care a format alţi plagiatori, dacă ar fi să ne luăm după verdictele date de CNATDCU din acest an.

De altfel, în 2014, în contextul alegerilor prezidenţiale, când era aproape clar că Victor Ponta va deveni preşedintele României, numele lui Gabriel Oprea era vehiculat pentru preluarea şefiei SRI în eventualitatea în care fostul director George Maior ar fi devenit premier. În trecăt fie spus, potrivit unor surse din serviciu, la acea dată, ofiţerii sau o parte dintre ofiţerii simpli din serviciu erau îngroziţi de posibilitatea de a se trezi şef după alegeri cu Gabriel Oprea.

De ce au fost controlaţi poliţiştii de la Omoruri de comisarul Antonio Cioban

Ancheta în cazul morţii poliţistului motociclist Bogdan Gigină din coloana fostului ministru de interne Gabriel Oprea a fost făcută de poliţiştii de la Omoruri sub coordonarea Parchetului Capitalei. Abia apoi dosarul cu probele au fost declinate la DNA. Poliţiştii de la Omoruri nu s-au mărginit la a-l scoate vinovat pe Bogdan Gigină pentru accident, ci au mers mai departe pe firul cauzelor care ar fi putut provoca accidentul. Aşa au ajuns la concluzia că motocilistul din coloana lui Oprea a intrat în groapă după ce a condus cu viteză excesivă, toamna, pe ploaie, pentru că ministrul era grăbit.

“Dacă poliţiştii de la Omoruri nu puneau întrebări despre coloană, dacă nu ridicau camerele de supraveghere de pe tot traseul, dacă nu ridicau registrele privind coloanele oficiale cu tot cadrul legal, nu s-ar fi ajuns la acuzarea ministrului de interne. Gândiţi-vă că dosarul preluat de DNA şi trimis la Parlament pentru ridicarea imunităţii ministrului are 15 volume. 13 dintre ele au fost făcute de procurorul nostru, cu poliţiştii de la Omucideri”, au explicat în martie pentru România Curată surse din Parchetul Capitalei.

“Nu s-au aşteptat să facem dosarul aşa bine, aşa corect şi aşa de repede”, a explicat şi un poliţist.

Când a venit controlul

Pe 27 ianuarie, Senatul a ridicat imunitatea fostului ministru de interne, Gabriel Oprea, iar a doua zi, pe 28 ianuarie, poliţiştii de la Omoruri s-au trezit pe cap cu un control inopinat de la IGP. Conducerea Poliţiei Capitalei a programat un al doilea control, dar până la urmă aceasta a fost anulat pentru că se suprapunea cu primul. Şi, în final, era programat şi un al 3-lea control, de această dată, pe fond.

 Ce “a descoperit” primul control al comisarului Cioban

Potrivit unor surse din poliţie citate în martie de România Curată, inspectorii IGP au formulat 10 capete de acuzare împotriva şefului de la Omoruri, Radu Gavriş.

Spre exemplu, în perioada 5 septembrie – 28 februarie, acesta nu ar fi actualizat fişa postului pentru unii poliţişti, nu ar fi întocmit fişele de pregătire specifică, nu ar fi completat registrul cu verificările la Evidenţa Populaţiei şi alte asemenea “fapte grave”.

Prin urmare, şeful IGP Bogdan Despescu a aprobat cercetarea prealabilă a comisarului Radu Gavriş. Acesta riscă să fie destituit sau să fie anchetat disciplinar dacă în urma cercetării prealabile se consideră că a săvârşit vreo abatere disciplinară. Până la urmă, după ce presa a semnalat controlul, poliţistul Radu Gavriş a scăpat de ancheta disciplinară a IGP.

Ce spunea atunci IGP

“Poliţia Română desfăşoară permanent activităţi de verificare a respectării de catre poliţişti a legislaţiei privind protecţia informaţiilor clasificate şi protecţia datelor cu caracter personal.

La sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie 2016, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin structurile specializate, a efectuat verificări la trei servicii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi la 2 inspectorate de poliţie judeţene.

Verificările au vizat respectarea normelor privind protecţia informaţiilor clasificate şi protecţia datelor cu caracter personal.

Având în vedere cele constatate la structura la care faceţi referire, a fost sesizată unitatea de parchet competentă, pentru continuarea cercetărilor.

În prezent, Direcţia Generala de Poliţie a Municipiului Bucureşti desfăşoară activităţi de sprijin, îndrumare şi control la structura la care faceţi referire, în baza Planului unic de control pentru anul 2016, aprobat din anul 2015, care vizează mai multe formaţiuni ale Poliţiei Capitalei.

În cadrul activităţilor de verificare, nu au fost vizate dosarele penale aflate în lucru şi nu a fost afectată activitatea structurilor”, era răspunsul primit în martie de la IGP în legătură cu controalele de la Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei.

Presiunile IGP asupra anchetatorilor lui Oprea au fost confirmate recent de Corpul de control al premeirului. 

Săptămâna viitoare, pe 20 octombrie, se împlineşte un an de la moartea poliţistului Bogdan Gigină, motociclistul care deschidea coloana fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. 

Acum, Gabriel Oprea este anchetat de DNA pentru abuz în serviciu. Procurorii au cerut şi avizul preşedintelui pentru anchetarea lui Oprea pentru ucidere din culpa.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”