EXPLOZIV! Uite de ce vrea Alcooluța să se REFUGIEZE în Parlament! NOU dosar la DNA!

EXPLOZIV! Uite de ce vrea Alcooluța să se REFUGIEZE în Parlament! NOU dosar la DNA!

Cei care credeau că Olguța Vasilescu s-a sacrificat pentru partid și s-a pus prima pe listă la parlamentare sunt niște visători! Nu, janghina pesedistă știe ce urmează! Procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale “in rem” (faţă de faptă) în controversata afacere a locurilor de joacă din Craiova. Potrivit unui răspuns adresat redacției GdS , ancheta DNA vizează săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

În 2013, Primăria Craiova a încheiat cu firma King Industrial Enterprises SRL București un contract-cadru pe patru ani în valoare de 8,2 milioane de euro, pentru furnizarea și montarea de echipamente destinate locurilor de joacă din oraș. Până la sfârșitul lui 2014, municipiul plătise deja către societate circa 3 milioane de euro. La mijlocul derulării contractului, procurorii au descins la primărie, de unde au ridicat mai multe documente și două calculatoare. Deși inițial recepționase fără obiecții echipamentele, după demararea anchetei DNA primăria a invocat nerespectarea caietului de sarcini și a dat societatea King Industrial în judecată, cerând înapoi toți banii și daune morale de 1 milion de lei.

Scandalul a izbucnit după recepţie

Înlocuirea locurilor de joacă din Craiova a aparținut primarului Lia Olguța Vasilescu. Licitația a fost lansată în 7 septembrie 2013, iar la start s-au înscris două firme: AB Construct SRL Buzău și King Industrial Enterprises SRL București. După o contestație a unei terțe firme și modificarea documentației de atribuire, oferta tehnică a AB Construct SRL a fost declarată neconformă. În consecință, în 11 decembrie 2013, primăria a încheiat cu King Instrustrial SRL un contract-cadru pe patru ani, în valoare totală de 8,2 milioane euro inclusiv TVA. Înțelegerea presupunea șase contracte subsecvente în perioada 2013-2016 pentru furnizarea și montajul unor echipamente pentru locuri de joacă. Primele trei contracte subsecvente, în valoare totală de 3 milioane de euro inclusiv TVA, au fost încheiate în perioada 2013-2014. Echipamentele au fost recepționate fără obiecțiuni de primărie, pe bază de proces-verbal. După câteva luni, însă, a izbucnit scandalul. În februarie 2015, prin dispoziție a primarului s-a constituit o comisie de verificare a echipamentelor, la locațiile din Valea Roșie, Lăpuș, Parcul Pușkin și Esplanada Craiovița Nouă. Comisia a constatat că toboganele aveau spărturi, iar materialul din care erau realizate (polietilenă de înaltă densitate) avea în realitate o grosime de 3-4 mm, în loc de minimum 19 mm, cât prevedea caietul de sarcini. Mai mult, o parte din aparatele pentru fitness au ruginit și s-au rupt, din cauză că nu erau din inox, ci din tablă roluită, sudată longitudinal și vopsită.

Cum vrea primăria să recupereze banii

În urma controlului, primăria a dat în judecată firma King Industrial SRL, cerând înapoi toți banii plătiți (13,8 milioane de lei) și daune morale de 1 milion de lei, pe motiv că societatea i-a afectat imaginea, ca urmare a apariției în presă a unor articole despre oportunitatea achiziționării locurilor de joacă. Judecătorii de la Tribunalul Dolj au considerat că primăria nu a adus dovezi certe că echipamentele livrate nu respectă caietul de sarcini, raportul comisiei de control fiind considerat subiectiv. Municipiul a solicitat o expertiză abia după ce nu mai avea dreptul legal să depună o asemenea probă. Nici pentru daunele morale nu au fost depuse probe. De ce nu a văzut comisia de recepție defecțiunile echipamentelor? Primăria susține că numai după ce acestea s-au rupt au putut să constate defectele. Foarte important, deși municipiul susținea că echipamentele rupte pun în pericol viața copiilor, accesul în locurile de joacă nu a fost interzis.

Tribunalul Dolj a respins cererea de reziliere a contractului-cadru, precum și daunele morale și materiale (6 octombrie 2015), apoi primăria a pierdut și apelul la Curtea de Apel Craiova (21 decembrie 2015), din cauza schimbării legislației în materie de achiziții publice. Noua legislație spune că decizia pe fond nu mai poate fi atacată cu apel, ci cu recurs. În consecință, acțiunea a fost reluată, iar Curtea de Apel Craiova a admis recursul primăriei (9 mai 2016) și a trimis cauza spre rejudecare la aceeași instanță. King Industrial SRL a obținut însă de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) strămutarea procesului la Curtea de Apel (CA) Timișoara. Mai mult, societatea a obținut și desființarea hotărârii prin care Curtea de Apel Craiova admitea recursul primăriei și trimitea cauza spre rejudecare la aceeași instanță. În concluzie, dosarul se află acum în faza de recurs, la Curtea de Apel Timișoara, cu termen la 6 decembrie 2016.

Patronul Bekar, client al DNA

King Industrial Enterprises SRL este deținută de Tamer Atalay (62%) și Mustafa Bekar (38%), doi cetățeni turci. Cu o medie de doar 20 de salariați, societatea a raportat în 2013 un profit net de circa 2 milioane de lei (450.000 de euro). În 2014, anul în care a încheiat două contracte subsecvente cu Primăria Craiova, societatea a raportat profit net de 5,17 milioane de lei (1,15 milioane euro), pentru ca în 2015 profitul să scadă aproape la jumătate, adică 2,6 milioane de lei (575.000 euro). Numele administratorului Mustafa Bekar apare în dosarul de corupție al fostului primar din Cluj, Sorin Apostu, condamnat definitiv la patru ani și șase luni de închisoare. 

Ce conțin locurile de joacă

Potrivit caietului de sarcini, locurile de joacă prevăd 30 de tipuri de echipamente destinate copiilor, împărțite în două categorii de vârstă: 2-6 ani și 3-13 ani, plus echipamente de fitness. Locurile de joacă sunt formate din balansoare, leagăne, carusele și minicarusele. Echipamentele de fitness sunt destinate întreținerii și dezvoltării mușchilor abdominali și taliei, mușchilor de la picioare, mâinii și ai spatelui, mersului. Ansamblul mai conține o bicicletă pentru două persoane. Locul de joacă este delimitat prin gard din lemn viu colorat, iar pe jos este montat un covor din cauciuc care ar trebui să reziste inclusiv la arsurile provocate de țigările aruncate pe jos.

Loc de joacă de 220.000 de euro

În ședința Consiliului Local Craiova din 18 decembrie 2014, municipalitatea a preluat în patrimoniu zece locuri de joacă, cu calificativul „Foarte Bine“, potrivit procesului-verbal de recepție. Valoarea echipamentelor a scandalizat unii consilieri locali. Consilierul Dan Cherciu a criticat valoarea exagerată (220.000 de euro) a echipamentelor montate în zona Colegiului „Frații Buzești“. „Gândiți-vă că o vilă luxoasă cu un nivel sau două costă undeva la 100.000 de euro“, spunea Cherciu. Numai panoul informativ cu numele primarului Lia Olguța Vasilescu era evaluat la 1.900 de lei. „Este salariul unui om pe o lună și noi am plătit o țeavă și o bucată de tablă cu 1.900 de lei“, mai spunea Cherciu, la vremea respectivă.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale