EXPLOZIV/AVERTISMENT: GRANIȚELE României, în PROPRIETATEA STRĂINILOR!

EXPLOZIV/AVERTISMENT: GRANIȚELE României, în PROPRIETATEA STRĂINILOR!

Potrivit unui studiu comandat de parlamentarii europeni, străinii controlează până la 40% din terenul arabil al României, printre marii proprietari aflându-se cetăţeni libanezi, conţi austrieci, bănci şi companii de asigurări, dezvăluie  paginaeuropeana.ro . Iar terenurile de la granițele României, cu mici excepții, sunt în proprietatea unor cetățeni străini spune europarlamentarul Daniel Buda, citat de sursa menționată.

În România, potrivit negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, liberalizarea pieţei funciare a avut loc începând cu 1 ianuarie 2014, moment din care cetăţenii străini au putut cumpăra teren în ţara noastră şi ca persoane fizice.

40% din terenul arabil din România este cumpărat de străini. Autorităţile române trebuie să intervină prin crearea unor mecanisme de prevenire a concentrării terenurilor în mâinile unor corporații străine. 

Un studiu realizat de către Transnational Institute a arătat că terenurile arabile din România și din multe alte state din Europa de Est sunt cumpărate de către cetățeni europeni în diferite scopuri precum agricultura industrială, minerit, energie, turism etc.

Potrivit acestei cercetări, aproximativ 20%-30% din zonele arabile ale României se află în posesia cetățenilor străini din UE, iar 10% se află în posesia persoanelor rezidente în alte state din afara UE.

Acest fenomen constituie un pericol serios pentru comunitățile rurale autohtone pentru că locuitorii zonelor respective pierd controlul asupra unor suprafețe mari de pământ.

Achiziționarea terenurilor agricole de la granițe de către străini poate fi privită ca o amenințare la adresa securității naționale. Situația actuală a fost facilitată și de faptul că nu au fost emise notificări din partea României către UE pentru instituirea unor restricții la cumpărarea terenurilor de către străini. Efectele acestui fenomen se manifestă deja în mod direct prin creșterea ratei șomajului în zonele rurale respective

„Reglementarea vânzării terenurilor intră în competențele naționale și trebuie exercitată în conformitate cu legislația UE. Prin urmare, statele membre sunt libere să adopte, în conformitate cu legislația UE, actele juridice adecvate pentru atingerea unor obiective politice legitime, cum ar fi evitarea speculei și asigurarea utilizării terenurilor agricole în scopuri agricole. Conform legislației UE, libera circulație a capitalurilor consacrată în Tratatatul de Funcţionare al UE prevede, printre altele, dreptul persoanelor juridice sau fizice stabilite într-un stat membru sau într-o țară terță de a cumpăra terenuri în alt stat membru al UE. În vederea atingerii unor obiective interne de interes public, pot fi impuse restricții privind libera circulație a capitalurilor și libertatea de stabilire, cu condiția ca acestea să fie proporționale, să se aplice în mod nediscriminatoriu și, în general, să fie conforme cu legislația UE. Îi solicit aşadar ministrului Agriculturii, domnului Achim Irimescu, să intervină iar prin pârghiile legale pe care le are la dispoziţie, să se creeze mecanisme prin care să se prevină concentrarea terenurilor în mâinile unor corporații care pot decide la un moment dat, sub protecția drepturilor de proprietate, să nu mai utilizeze aceste terenuri în scopurile agricole pentru care au fost achiziţionate”, a explicat europarlamentarul român.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Se coace debarcarea? / Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului d…

2 Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

3 Probleme în paradis? Ce dezvăluiri face Vitali Klitschko

4 Foarte interesante amănunte!

5 Noi amănunte despre puciul de la Kremlin. Putin răscolește după trădători...