EXPLOZIV/„Doctorii” lui Oprea dau buluc să RENUNȚE la doctorat! Academia de Informaţii a SRI încearcă să-i scoată basma curată!

EXPLOZIV/„Doctorii” lui Oprea dau buluc să RENUNȚE la doctorat! Academia de Informaţii a SRI încearcă să-i scoată basma curată!

Fostul ministru de interne Radu Stroe, fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară, procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu, Daniel Moldoveanu, fostul şef al Comisiei parlamentare de control al SIE Romeo Raicu, fostul ministru al Economiei în Guvernul Ponta Mihail Tudose, fostul primar al sectorului 2 Neculai Onţanu, fosta secretară a ex-ministrului de interne Gabriel Oprea Adela Loredana Popescu, nepoata lui Gabriel Oprea și fosta avocată a lui Victor Ponta, Loredana Radu, au făcut cereri de renunţare la titlul de doctorat obţinut la Academia Naţională de Informaţii a SRIdezvăluie Alex Costache pe România Curată.

Cei 9 au cerut să renunţe la titlurile de doctor după ce jurnalista Emilia Şercan i-a acuzat de plagiat pe o parte dintre ei, cu probe, în cadrul unor investigaţii de presă.

Academia Națională de Informații (ANI) a SRI a încercat să pună batista pe ţambal spunând că, din moment ce toţi aceşti doctori au făcut cerere de renunţare la titlul universitar, analiza acuzaţiilor de plagiat şi-a pierdut obiectul, nu se mai impune.

România Curată  a aflat şi a pus întrebări. ANI a SRI şi SRI nu au răspuns nici până astăzi, deşi cererile noastre de solicitare de informaţii în baza legii 544/2001 au fost formulate încă din 18 iunie.

Nici Ministerul Educaţiei nu a răspuns până ieri seară, până când ministrul Adrian Curaj a fost demis, iar noul ministru, rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a depus jurământul la Cotroceni.

„Sigur că ştiu de solicitarea dvs. şi de răspunsul ministerului”, ne-a declarat noul ministru Mircea Dumitru. „O să vedeţi că lucrurile se vor schimba”, ne-a declarat el.

E de precizat totuşi că Ministerul Educaţiei, încă din martie, când ministru era Adrian Curaj, a atras atenţia ANI a SRI că nu îi împiedică nimic să analizeze acuzaţiile de plagiat întrucât doctorii nu pot renunţa la titlu.

Cum s-au derulat lucrurile

17 iunie: Surse judiciare informează România Curată că ANI a SRI a postat un comunicat de presă pe site-ul propriu în care anunţă că 9 doctori au renunţat la titlu şi că analiza acuzaţiilor de plagiat lansate în presă şi-a pierdut obiectul. Comunicatul este nedatat şi neanunţat.

“Pe parcursul analizei, Consiliul Ştiinţific a constatat faptul că un număr de nouă absolvenţi ai Şcolii doctorale din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazul” au renunţat la titlul de doctor, în baza Legii nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, pe baza unor cereri de renunţare formulate în perioada 3 – 7 martie a.c. şi înregistrate la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice în data de 10 martie a.c. În acest mod a fost anulat, prin efectul legii, obiectul evaluării punctuale a tezelor elaborate de către cei nouă absolvenţi ai Şcolii doctorale”, a arătat ANI a SRI.

Comunicarea ANI a lăsat loc suspiciunilor în condiţiile în care purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei declarase încă din martie că nu se poate renunţa la titlul de doctor. Iată ce a declarat Mirabela Amarandei în momentul în care procurorul general interimar al României (la acea vreme), Bogdan Licu, a anunţat că renunţă la titlul de doctor.

“Am primit o cerere venită dinspre ANI pentru că dumnealui a depus-o acolo şi ANI a direcţionat-o către MENCS. Cererea a fost primită de la ANI pe 10 martie. La momentul acela şi în acest moment nu există cadrul legal explicit pentru a răspunde solicitării domniei sale“, a precizat în martie Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei. 

18 iunie: România Curată face solicitări în baza legii 544/2001 către ANI a SRI, către SRI şi către Ministerul Educaţiei prin care întreabă cine sunt cei 9 doctori care vor să renunţe la titlu, cine este conducătorul lor de doctorat, cum se numesc tezele şi care este cadrul legal în baza căruia cei 9 au încercat să renunţe la titlul universitar, iar ANI a SRI a considerat că „obiectul evaluării punctuale a tezelor elaborate de către cei nouă absolvenţi ai Şcolii doctorale a fost anulat”.

Au trecut zilele şi nimeni nu a răspuns. Facem precizarea că termenii legali de respectare a legii 544/2001 sunt următorii:

în 5 zile, instituţia publică trebuie să comunice motivul legal pentru care nu poate să răspundă.
în termen de 10 zile de la formularea cererii, instituţia publică trebuie să comunice dacă are nevoie de 30 de zile pentru răspuns.
Atât ANI a SRI, cât şi SRI şi Ministerul Educaţiei nu au respectat aceste termene legale.

Abia ieri, 7 iulie, după ce noul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, a depus jurământul la Cotroceni, ministerul a răspuns solicitării României Curate.

Vezi răspunsul integral al Ministerului Educaţiei mai jos:

“Urmare a solicitării dumneavoastră, vă comunicăm următoarele:

 1. Prin adresa nr. 1061164/9.03.2016 a Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” au fost transmise Ministerului Educaţiei cererile de renunţare la titlul de doctor în baza prevederilor OUG 94/2014, formulate de următoarele persoane:

 – Radu Stroe

– Daniel-Andrei Moldoveanu
– Romeo-Marius Raicu
– Mihai Stănişoară
– Dimitrie Bogdan Licu

– Adela-Loredana Popescu (Neagu)

– Mihai Tudose
– Neculai Onţanu

– Loredana-Claudia Diaconescu (Radu)

 2. Tezele de doctorat ale persoanelor menţionate anterior au fost susţinute public în perioada 2010-2013, sub îndrumarea prof. univ. dr. Gabriel Oprea. Titlurile acestor teze le regăsiţi în tabelul de mai jos.


 3. În absenţa procedurii prevăzută de OUG nr. 94/2014 la.art. 12, alineatele (7^1) şi (7^2),cererile celor 9 persoane nu au putut fi soluţionate. Prin adresa de răspuns, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a atenţionat Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” asupra posibilităţii de retragere a titlului de doctor, conform prevederilor ordinului de ministru nr. 3.481/24.03.2016.”

Cine sunt unii dintre „doctorii” lui Oprea care vor să renunţe la titlul de doctor de la ANI a SRI

Radu Stroe – fost ministru de interne în cabinetul Ponta. Şi-a dat demisia după bâlba autorităţilor care trebuiau să se ocupe de misiunea de salvare în cazul accidentului aviatic din Apuseni din ianuarie 2013, când pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion şi-au pierdut viaţa.

“Îmi pare rău că s-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia”, a spus Radu Stroe, dând dovadă de “umanitate”. Vezi aici.

Daniel-Andrei Moldoveanu este fost consilier de stat în cadrul Administrației Prezidenţiale – Departamentul Securităţii Naționale – şi Director al Oficiului pentru Informaţii Integrate din cadrul Comunităţii Naţionale de Informaţii pe vremea preşedintelui Traian Băsescu.

Moldoveanu a făcut parte, alături de Dorin Cocoş, dintre cei care ar fi intervenit în favoarea afaceristului Horia Simu astfel încât acesta să obţină despăgubirile ilegale de 8 milioane de euro, după ce cumpărase cu numai 700.000 de euro drepturile litigioase asupra unui teren din Constanţa. Moldoveanu a fost audiat ca martor în acest dosar ANRP. O parte din comision ar fi ajuns şi la el, însă a scăpat de acuzaţii în mod miraculos. 

Mihai Stănişoară a fost ministru al Apărării în Cabinetul Boc I, consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională în 2007, deputat şi senator PDL. În 2013 a trecut la vechiul PNL, apoi la PLR-ul lui Tăriceanu. În 2015, a ieşit din politică. A fost acuzat de plagiat de jurnalista Emilia Şercan. 

Un alt doctor al lui Gabriel Oprea acuzat de plagiat este procurorul general adjunct Bogdan Licu. 

Licu este vizat şi de o plângere penală privind plagiatul. 

Adela-Loredana Popescu (Neagu) este fosta secretară a lui Gabriel Oprea, acuzată şi ea de plagiat. A fost secretar general la UNPR. Fostul preşedinte Traian Băsescu a decorat-o în 2010 şi 2011, iar actualul şef de stat Klaus Iohannis i-a acordat cea mai înaltă distincţie în stat, Steaua României, în ianuarie 2015. 

Generalul în rezervă Neculai Onţanu şi Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea şi fosta avocată a lui Victor Ponta, au fost arestaţi în cadrul unei investigaţii DNA privind retrocedările ilegale de terenuri contra mită. Ambii au fost acuzaţi de plagiat.

Mihail Tudose a fost ministrul Economiei în Guvernul Ponta. Anul trecut a fost ales vicepreşedinte al PSD în echipa lui Liviu Dragnea. În august anul trecut, Centrul român pentru jurnalism de investigaţie l-a acuzat pe Tudose de plagiat. Vezi aici.

Potrivit CRJI, o treime din teza de doctorat a lui Tudose ar fi copiată din lucrarea unui poliţist, comisarul-şef  Radu Andriciuc. Acesta le-a recunoscut jurnaliştilor că i-a vândut lucrarea lui Tudose. După ce şi-a luat doctoratul, Tudose a devenit cadru didactic la Academia Naţională de Informaţii a SRI. Mihai Tudose provine din organizaţia PSD Brăila, condusă până de curând de fostul baron Gheorghe Bunea Stancu, aflat acum în detenţie.

Gabriel Oprea,”The Boss”

Conducătorul de doctorat, generalul în rezervă Gabriel Oprea, profesor universitar doctor, senator, fost ministru şi vicepremier pe probleme de securitate naţională, este acum anchetat şi judecat în două dosare penale. Cel al coloanelor oficiale şi cel al limuzinei cumpărate din banii spionilor MAI de către serviciul secret al Internelor.

În octombrie anul trecut, un om a murit în timp ce îl însoţea – ilegal, susţin procurorii DNA – pe fostul vicepremier Gabi Oprea. Este vorba de tânarul poliţist Bogdan Gigină, motociclistul care i-a deschis calea ministrului ce se grăbea spre casă.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…