Expoziție la Bruxelles în memoria pionierului aviației mondiale Traian Vuia

Expoziție la Bruxelles în memoria pionierului aviației mondiale Traian Vuia

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Expoziția de grafică și fotografie "In memoriam Traian Vuia - 111 ani" a fost vernisată marți seară la sediul ARTHIS - Casa de Cultură Belgo-Română din Bruxelles.

Expoziția a venit în continuarea conferinței internaționale care a avut loc în aceeași zi, sub egida Parlamentului European, eveniment care a marcat împlinirea a 111 ani de la ridicarea primului aparat de zbor al pionierului aviației românești și mondiale și care continuă un proiect mai vechi al fostului ministru Maria Grapini. Expoziția, deschisă în aceste zile la Bruxelles, este organizată în colaborare cu Muzeul Național al Banatului și ARTHIS — Casa de Cultură Belgo-Română.

Luminița Odobescu, ambasadorul României la Uniunea Europeană, a amintit în deschidere că România este prima țară care a permis femeilor să piloteze avioane în misiunile medicale, precum și de înființarea în 1920 a primei companii din lume pentru transportul aerian de pasageri, mărfuri și poștă franco-română.

"Avem foarte multe motive să fim mândri și să privim cu încredere în viitor, pentru că în momentul actual facem față la o serie de provocări — vorbim de viitorul Uniunii Europene, vorbim și despre rolul României în UE. Noi suntem extrem de mândri și, așa cum Traian Vuia și-a adus contribuția, într-o mai mică măsură sperăm și noi să ne aducem contribuția noastră ca diplomați aici, la Bruxelles, la proiectul european, pentru că suntem o țară care este profund europeană și este important să avem oameni curajoși, cu viziune, așa cum a fost și Traian Vuia. (...) Trebuie să ne amintim că, dacă beneficiem de confortul de a călători cu avionul în ziua de astăzi, o facem pentru că l-am avut și pe Traian Vuia. Sigur că e un geniu care a acceptat să-și sacrifice gloria personală pentru gloria semenilor săi, este un model, este o sursă de inspirație în orice domeniu", a arătat diplomatul român.

Directorul Muzeului Național "Banatul", Claudiu Ilaș, a subliniat că a dorit "să-l aducă" pe Traian Vuia la Bruxelles și în calitate de om de știință, adăugând că personalitatea complexă a marelui inventator este întregită de activitatea social-politică și publicistică, abordată în cadrul expoziției.

"Expoziția vernisată la Bruxelles expune succint o serie de documente grafice, organizate cronologic, dedicate marelui inventator român. În debutul expoziției sunt prezentate fotografii și documente referitoare la biografia inventatorului, imagini și informații despre satul său natal, copilăria, studiile primare și universitare. O parte importantă a expoziției este dedicată spiritului tehnic inovativ al savantului român, care a avut o consistentă contribuție la construirea unor dispozitive de mare eficiență. Este o mare onoare pentru noi să fim astăzi aici și să cinstim memoria meritelor sale", a arătat Claudiu Ilaș.

Invitat de onoare al evenimentului a fost Dumitru Prunariu — singurul cosmonaut român care a zburat, în urmă cu 35 de ani, în spațiul cosmic.

"Este un eveniment foarte necesar de promovare a aviației românești și nu numai, ci și a geniului românesc care s-a manifestat în secolul trecut, care a adus în premieră o invenție în domeniul zborului care acum este generalizată și care a reprezentat ceva deosebit nu numai pentru România, ci și pentru Franța. (...) Îmi doresc ca simpozionul anual 'Traian Vuia' să devină unul internațional. Din arcul carpatic, mergând până în Banat, s-au născut, trăit sau au lucrat veniți din afară o serie întreagă de pionieri în domeniul lor care au reprezentat zborul. (...) Am avut șansa să ajung cel mai 'sus' dintre compatrioții noștri", a afirmat Dumitru Prunariu, care a evocat personalități ale aviației precum Aurel Vlaicu, Henri Coandă sau Hermann Oberth, considerat "părinte" al navigației spațiale.

Evenimentul de la Bruxelles este unul deosebit, pentru că pune în lumină valorile românești, a declarat directorul Casei de Cultură Belgo-Române, Liviu Hopârtean.

"Și pentru noi este foarte important ca să nu ne uităm valorile și este foarte important ca în procesul cultural și educațional pe care noi îl facem copiilor, tinerilor și oamenilor de aici să reușim să readucem această sămânță a valorilor omenești și să-i facem să descopere puțin istoria, cultura și arta noastră. Evenimentul pe care ni l-a propus doamna europarlamentar este, într-adevăr, unul deosebit și prin calitatea lucrurilor și a oamenilor care au participat. (...) Nu poți să faci cultură și artă fără să faci lucruri excepționale, iar lucrurile excepționale ajută inima oamenilor", a spus Liviu Hopârtean.

Evenimentul de marți a reunit reprezentanți ai Muzeului Banatului din Timișoara, cei care administrează Muzeul 'Traian Vuia', istorici, specialiști în aviație, europarlamentari români și străini.

AGERPRES/(editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...