Extratereştrii există, dar nu-i putem găsi. Poate nu ştim să-i căutăm

Extratereştrii există, dar nu-i putem găsi. Poate nu ştim să-i căutăm

Părerea aproape unanimă a oamenilor de ştiinţă este că nu putem fi singuri în Univers. Altfel spus este o improbabilitate matematică ca într-un Univers atât de vast, în care se află, conform estimărilor, între 100 şi 200 de miliarde de galaxii, fiecare cu câte aproximativ 250 de miliarde de stele (+/- 150 de miliarde de stele), pe orbitele cărora se află mii de miliarde de planete, să nu mai existe viaţă inteligentă, cu excepţia celei de pe Pământ. Atunci de ce nu-l găsim pe E.T.? Poate pentru că nu ştim să-l căutăm şi poate că ar trebui să apelăm şi la psihologi pentru a ne mări şansele de a descoperi alte civilizaţii extraterestre, conform unui material publicat duminică de Live Science.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Cadiz, Spania, a combinat un experiment clasic folosit în psihologie cu căutarea inteligenţelor extraterestre şi a ajuns la concluzia că majoritatea oamenilor care sunt chemaţi să caute semne ale unor structuri artificiale într-un peisaj extraterestru tind să nu observe că în imagine a fost strecurată silueta unei făpturi familiare, care ar fi trebuit, prin contrast, să iasă în evidenţă - cea a unei gorile.

Rezultatele acestui studiu, raportate în ultimul număr al revistei Acta Astronautica, dezvăluie limitele metodologiei folosite de ştiinţa actuală în căutarea inteligenţelor extraterestre (ETI): ca oameni, suntem indisolubil legaţi de propriile noastre prejudecăţi sau idei preconcepute şi avem nişte limite de atenţie concrete, care ar putea să ne împiedice să recunoaştem o inteligenţă extraterestră, chiar de ar fi să o privim în faţa ochilor.

"Noi ne gândim la ETI ca la un alt fel de oameni, însă mult mai avansaţi tehnologic", a comentat coordonatorul acestui studiu, Gabriel G. De la Torre, neuropsiholog la universitatea din Cadiz. "Noi încercăm să înţelegem lumea ca şi când ar fi fost construită pentru a corespunde credinţelor noastre subiective, cadrului nostru de înţelegere şi simţurilor noastre. De fapt, ar putea fi mult diferită".

Este probabil ca limitele imaginaţiei umane să constrângă întregul efort de căutare a inteligenţelor extraterestre, susţine şi Seth Shostak, astronom la Institutul SETI care foloseşte observaţii optice şi pe unde radio pentru a căuta forme inteligente de viaţă în cosmos. "Primesc destule mesaje e-mail în care ni se reproşează că nu suntem destul de deschişi la minte. E uşor să spui asta, dar nu ne ajută cu nimic în căutările noastre", a precizat Shostak.

În noul studiu, De la Torre şi colegul său Manuel Garcia de la Universitatea din Cadiz, susţin că extratereştrii ar putea să nu comunice folosind unde radio sau optice - principalele căi prin care oamenii încearcă să-i găsească pe "micuţii oameni verzi". Extratereştrii ar putea, spre exemplu, să comunice prin intermediul materiei întunecate - misterioasa formă de materie a cărei existenţă este probată doar teoretic şi despre care noi credem că are funcţia de a asigura gravitaţia necesară pentru a împiedica galaxiile şi stelele să se îndepărteze unele de altele în imensitatea spaţiului cosmic. Această formă teoretică de materie nu poate fi observată direct pentru că nu interacţionează în vreun fel cunoscut cu spectrul electromagnetic. Extratereştrii ar putea fi chiar ei făcuţi din materie întunecată şi atunci nu am şti să-i recunoaştem nici dacă ar umbla printre noi, conform celor doi cercetători.

Astfel, oamenii ar putea fi atât de concentraţi să-i caute pe extratereştri folosind genul de tehnologie cu care suntem familiari încât am putea să nu sesizăm comunicaţiile dintre aceştia chiar dacă ar fi pretutindeni în jurul nostru. Pentru a demonstra lipsa de atenţie a oamenilor, cercetătorii au apelat la un experiment inspirat dintr-un celebru protocol din psihologie din 1999. În experimentul original cercetătorii le solicitau participanţilor să îndeplinească o anumită sarcină (cum ar fi numărarea paselor într-un meci de baschet) în timp ce trebuiau să urmărească o scenă în care cercetătorii au inserat un element ce nu avea ce să caute acolo (cum ar fi un individ într-un costum de gorilă care traversează terenul de baschet la un moment dat, în toiul jocului). Cercetătorii au descoperit că aproape niciunul dintre participanţii la experiment, preocupaţi să numere pasele, nu a observat individul în costum de gorilă.

În cadrul noului experiment, cercetătorii au lucrat cu un grup de 137 de voluntari care au fost rugaţi să identifice eventuale structuri artificiale din fotografii cu peisaje de pe alte planete. Într-una dintre imaginile folosite în experiment cercetătorii au introdus silueta unei persoane într-un costum de gorilă. Doar 45 dintre cei 137 de participanţi la experiment (32,8%) au remarcat prezenţa gorilei în fotografie.

Cercetătorii le-au solicitat participanţilor la studiu să completeze şi nişte chestionare menite să dezvăluie dacă au o personalitate mai intuitivă sau mai degrabă aplecată spre analiză. Poate părea evident că persoanele mai intuitive ar fi avut şanse mai mici să remarce gorila decât cele analitice, însă în realitate lucrurile au stat exact invers.

"Cei cu un stil cognitiv bazat mai degrabă pe intuiţie au fost cei care, mai degrabă, au descoperit gorila, pe când cei adepţi ai stilului raţional/analitic nu au văzut-o", conform lui De la Torre. Acest lucru poate fi pus pe seama faptului că persoanele analitice au fost mai concentrate pe sarcina de a identifica eventualele structuri artificiale din fotografii şi astfel nu au fost atente la elementele care nu aveau legătură cu obiectul activităţii lor. Astfel, susţin autorii studiului, căutarea inteligenţei extraterestre ar putea fi limitată de ideile preconcepute pe care le avem cu privire la unde şi cum ar trebui să arate E.T.

Seth Shostak de la Institutul SETI înclină să le dea dreptate autorilor studiului. Dacă am fi putut întreba un trilobit acum 500 de milioane de ani cine va urma să stăpânească Pământul în secolul XXI al erei noastre, probabil că ar fi răspuns că o specie de supertrilobiţi inteligenţi. Micuţul trilobit de acum 500 de milioane de ani nu ar fi avut cum să prevadă producerea unei serii de evenimente de dispariţii în masă care au dus la impunerea ca formă de viaţă dominantă a unei specii de primate, conform lui Shostak.

Pe de altă parte însă, susţine cercetătorul de la SETI, există argumente solide care ne spun că oamenii reprezintă un exemplu foarte bun despre cum ar trebui să arate o formă de viaţă inteligentă - degetul mare opozabil, vedere şi auz stereo - iar căutarea unor extratereştri care să ne semene nu este chiar o idee atât de proastă.

Există de asemenea şi teorii care susţin că eventualele forme de viaţă extraterestră inteligentă mai evoluate decât noi nu sunt forme de viaţă biologică, ci maşinării inteligente şi nemuritoare create de inteligenţe biologice muritoare, similare oamenilor, care însă au dispărut de mult.

Pentru De la Torre, rezultatul experimentului cu "gorila cosmică" demonstrează că cercetătorii de la SETI ar trebui să colaboreze cu psihologi şi neurologi pentru a avea şanse mai mari de a identifica viaţă extraterestră inteligentă în alte părţi ale cosmosului. "În prezent, tot ceea ce înseamnă studii psihologice în domeniu sunt legate de impactul pe care ar putea să-l aibă contactul cu o civilizaţie extraterestră asupra societăţii umane", însă domeniul psihologiei are mult mai multe de oferit. "Dacă vrem să găsim alte inteligenţe, avem nevoie de colaborare interdisciplinară, iar psihologii sunt experţii în chestiuni legate de inteligenţă", a concluzionat el.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu