'Factura' pentru Brexit, estimată la o sumă cuprinsă între 40 și 45 de miliarde de euro, potrivit guvernului britanic

'Factura' pentru Brexit, estimată la o sumă cuprinsă între 40 și 45 de miliarde de euro, potrivit guvernului britanic

Suma la care se va ridica 'factura' pentru Brexit, ce va trebui negociată între Londra și Bruxelles, este estimată la 40-45 de miliarde de euro, a declarat vineri, pentru AFP, un purtător de cuvânt al Downing Street.

Dimineața, liderii fiecărei părți au anunțat încheierea unui acord de principiu asupra celor trei dosare prioritare ale divorțului, însă fără a avansa cifre.

Această sumă este mai mică decât cea pe care o ceruse în octombrie președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care a estimat că factura se va ridica la o sumă situată între 50 și 60 de miliarde de euro.

Totuși, ea reprezintă mai mult decât dublul propunerii inițiale pe care a formulat-o guvernul britanic, care se situează în jurul a 20 de miliarde de euro.

"Nu putem calcula exact sumele în chestiune, toate aceste cifre se vor modifica", a dat asigurări, vineri, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, pentru a explica de ce nu a fost comunicată nicio sumă fixă.

Acordul prevede ca Marea Britanie să continue să participe la bugetul anual al UE în 2019 și 2020, "ca și cum ar fi rămas în UE".

După această perioadă, Londra va trebui să-și respecte în continuare angajamentele financiare asumate în cadrul bugetelor anterioare, dar care nu au fost încă achitate. Bugetele anuale europene disting între creditele bugetare și creditele de angajament, acestea din urmă putând fi eșalonate pe mai mulți ani.

Acest "rest ce rămâne să fie lichidat", care constituie cea mai mare parte din reglementarea financiară a Brexitului, va fi calculat la 31 decembrie 2020 și va fi plătit progresiv, pe măsură ce aceste angajamente vor deveni exigibile, cum ar fi fost cazul dacă Marea Britanie rămânea un stat membru.

Londra își va asuma de asemenea progresiv partea sa în plăți precum pensiile unor funcționari europeni. "Eventuale pasive" sunt de asemenea luate în calcul: UE s-a trecut garantă a împrumuturilor pentru țări terțe, iar bugetul european ar putea fi solicitat în caz de neefectuare a plății. Acordul stipulează că toate aceste sume vor fi achitate în euro.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Hopa! A mai apărut o creștină în povestea fraților Tate!

2 VIDEO Noua Eră / Primul om de pe planetă care și-a întinerit vârsta organelor cu 25%

3 Fulgy, fiul Clejanilor, trece pe „hard” cu Bia Khalifa?

4 VIDEO „Ce să fac, mă băieți, cu banii ăștia?” / Patronul de club care se spărgea în figuri, condamnat la peste 8 ani de închisoare pentru contrabandă și…

5 VIDEO Dialog asistent universitar / studentă: „Din grupa ta, crezi că e vreo fată virgină?”