Faimosul gangster Al Capone, descris de experți: „O brută cu spirit filantropic. Dacă îl înșelai, trebuia să ai mare grijă“ EXCLUSIV

Faimosul gangster Al Capone, descris de experți: „O brută cu spirit filantropic. Dacă îl înșelai, trebuia să ai mare grijă“ EXCLUSIV

La 125 de ani de la nașterea lui Al Capone, doi specialiști de peste Ocean, pasionați de viața celebrului gangster, îi fac un portret în exclusivitate pentru „Weekend Adevărul“ celui supranumit „Scarface“.

Al Capone, cel mai faimos gangster american FOTO The Mob Museum

Al Capone, pe numele complet Alphonse Gabriel Capone, a fost cel mai faimos gangster american din perioada interbelică. S-a născut pe 17 ianuarie 1899 în cartierul newyorkez Brooklyn, ca fiu al unei familii de imigranți italieni din zona Napoli.

În adolescență, el s-a alăturat bandei Five Points, iar la scurt timp după ce a împlinit 20 de ani, Al Capone s-a mutat la Chicago, unde a devenit rapid bodyguard și om de încredere pentru Johnny Torrio, lider al unei organizații de crimă organizată ce furniza ilegal alcool și beneficia de protecție politică. Ulterior, Torrio a cedat conducerea organizației criminale tânărului Al Capone care, după ce a redenumit-o Chicago Outfit, a stat la conducerea ei în perioada 1925-1931.

Vedetă interbelică

Ca lider al Chicago Outfit, gangsterul a obținut venituri mari din afaceri cu jocuri de noroc ilegale, din rețele de bordeluri, iar în anii Prohibiției în Statele Unite ale Americii, din trafic ilegal de băuturi alcoolice, la care se adăuga extorcarea de bani sub forma taxelor de protecție. Al Capone își acoperea sursele veniturilor sale prin mai multe afaceri aparent banale ca spălătorii, vânzare de mobilă veche și antichități etc., pe care le prezenta ca fiind afacerile sale oficiale.

Într-un interviu exclusiv pentru „Weekend Adevărul“, vicepreședintele Muzeului Național al Criminalității Organizate și al Legii ( The Mob Museum ) din Las Vegas, Geoff Schumacher, a realizat un portret în tușe groase al celebrului mafiot.

Despre notorietatea dobândită în perioada cât a fost lider al organizației Chicago Outfit , americanul spune: „Din 1925 a început să extindă operațiunile de crimă organizată nu doar în Chicago, ci și în alte zone. Iar Al Capone nu ezita să folosească violența pentru a-și da la o parte rivalii. Astfel, el a căpătat multă atenție din partea ziarelor din Chicago și din America. Însă un alt motiv pentru care a devenit atât de cunoscut și popular este acela că dorea să fie o personalitate publică. Nu rămânea în umbră, ci chiar organiza conferințe de presă, dădea interviuri“.

De la mafiot la Robin Hood

Deși a reușit mai mulți ani să se sustragă justiției și să nu fie niciodată găsit vinovat pentru crimele violente comise de organizația de crimă organizată pe care a condus-o, cariera sa de gangster s-a încheiat în 1931, când guvernul federal a reușit să îl aducă în fața instanței și să îl condamne pentru evaziune fiscală.

În total, a stat în închisori, între care vestita Alcatraz, timp de șapte ani și jumătate, în perioada mai 1932 - noiembrie 1939, fiind eliberat deoarece avea multiple probleme de sănătate.

„Avea unele probleme medicale de tânăr, a supraviețuit mai multor atentate. După închisoare, s-a retras și s-a mutat în Florida pentru tot restul vieții, ceea ce e foarte interesant, deoarece mulți lideri de organizații de crimă organizată mor asasinați“, subliniază Geoff Schumacher.

Al Capone a murit pe 25 ianuarie 1947 în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 48 de ani.

Poreclit „Scarface“ din cauza cicatricilor de pe față, urme ale unor confruntări violente, și „The Big Fellow“ din cauza poziției lui de lider de organizație de crimă organizată, Al Capone a devenit un simbol al gangsterilor din întreaga lume.

„Al Capone este cu siguranță cel mai faimos gangster din istoria Statelor Unite, numele său fiind cunoscut chiar și de către generațiile mai tinere din America. Iar detaliul acesta e strâns legat de personalitatea sa supradimensionată și de carisma sa ca lider criminal. Nu trebuie să uităm totuși că Al Capone a făcut multe lucruri oribile. Al Capone reprezintă pentru mulți oameni arhetipul liderului de organizație de crimă organizată. În mod paradoxal, deși era un lider brutal, era o persoană foarte prietenoasă și foarte generoasă, cu un puternic spirit filantropic. Dădea bani cumva ca Robin Hood pentru cei săraci“, mai adaugă Schumacher.

Muzeu de gangster: obiecte personale și fotografii inedite

Unul dintre cei mai apreciați istorici specializați pe viața lui Al Capone și totodată un pasionat colecționar, canadianul Mario Gomes deține 12 obiecte care i-au aparținut celebrului gangster și totodată alte zeci de obiecte ce au fost deținute de rudele lui Al Capone. Pasiunea lui își are rădăcinile în 1987, după ce a văzut filmul „Incoruptibilii“, al lui Brian de Palma.

„Dețin în total 12 obiecte care i-au aparținut lui Al Capone, plus multe obiecte ce au fost deținute de familia sa, de rivalii și mentorii săi. Dintre acestea, patru sunt cele mai interesante: o cămașă din mătase a lui Al Capone, ceasul cu cuc pe care l-a avut în biroul său din Lexington, telefonul din casa sa din Miami și un set de tacâmuri din aur cu monograma sa. Am obținut setul de tacâmuri direct de la nepoata lui Al Capone și l-am autentificat și grație unei reviste din septembrie 1931 în care era prezentat. Acest set a fost la un moment dat confiscat de avocat și returnat lui Al Capone după ce acesta l-a plătit“, povestește Mario Gomes în exclusivitate pentru „Weekend Adevărul“.

În urmă cu peste 12 ani, Mario Gomes a creat un muzeu online dedicat lui Al Capone, iar site-ul său, MyAlCaponeMuseum.com, are sute de pagini cu informații și peste 5.000 de fotografii, atât legate de Al Capone, cât și de alți gangsteri din perioada interbelică.

„Legat de părțile pozitive ale vieții lui Al Capone, aș spune că era o persoană foarte loială, inclusiv în organizația pe care o conducea nu făcea discriminări. Nu conta ce naționalitate ai, dacă erai omul potrivit pentru o slujbă, te susținea. Însă dacă îl înșelai, trebuia să ai mare grijă“, a declarat Gomes.

Împătimitul colecționar și expert petrece mult timp pentru a autentifica fiecare obiect pe care îl obține, studiind cărți, reviste, ziare și documente și făcând de asemenea cercetări genealogice.

În opinia lui Mario Gomes, „Al Capone a ales o viață legată de crima organizată pentru a-și susține familia și pentru că avea nevoie rapid de mulți bani. În acea vreme, mai ales dacă erai italian emigrant, era foarte greu să obții o slujbă bine plătită. Acțiunile sale erau foarte des mediatizate în ziare, așa că și presa este cea care i-a creat această popularitate“.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat