Fără condamnați penal la parlamentare și locale. Iohannis a promulgat Legile

Fără condamnați penal la parlamentare și locale. Iohannis a promulgat Legile

Preşedintele a promulgat legile care prevăd interdicţia de a candida şi a fi alese în funcţii publice persoanele condamnate definitiv pentru infracțiuni săvârșite cu intenție.

Președintele a semnat decretele de promulgare ale legilor FOTO Arhivă

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legile care prevăd interdicţia de a candida şi a fi alese în funcţiile de senator, deputat, respectiv de primar, preşedinte al Consiliului judeţean, consilier judeţean, consilier local pentru persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție.

Șeful statului a semnat decetul pentru promulgarea Legii privind modificarea și completarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, arată sursa citată.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a semnat și decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 52 alin. (14) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaților, precum şi pentru organizarea şi funcționarea Autorității Electorale Permanente, mai artă sursa citată.

Ce prevede Legea

„Persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, condițiile prevăzute la art. 37 din Constituția României, republicată, pentru a fi alese și persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”, este un amendament care se regăsește atât în ceea ce privește legea de organizarea pentru alegerea celor din Camera Deputaților și Senat, dar și pentru aleșii locali.

Parlamentul a adoptat luna trecută proiectul pentru aleșii locali cu 248 de voturi „pentru” și doar un vot „contra”.

În ceea ce privește proiectul pentru parlamentari, votul a fost de 250 „pentru” și unul împotriva.

Dispută pe paternitatea inițiativei care propune interdicția penalilor în funcții publice

În urma adoptării din Parlament, după mai mulți ani de discuții, liderii PNL și USR s-au contrazis public pe tema paternității și meritului pentru pachetul de legi care prevăd interzicerea candidaturii celor condamnați penal la parlamentare și locale.

După adoptarea proiectelor, USR a transmis că „persoanele condamnate definitiv nu vor mai putea candida și nu vor mai putea fi alese în administrația locală, prin proiectul USR adoptat astăzi de Parlament”.

În același timp, șefa interimară a Senatului, liberala Alina Gorghiu anunța adoptarea legilor într-un mesaj, susținând că „cel mai important criteriu de integritate autoimpus al PNL pentru alegeri devine acum literă de lege pentru toate partidele”, povestind istoricul inițiativelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...