Fără implementarea sistemului 'Plăteşte cât arunci' nimeni nu va avea un interes să separe deşeurile (specialist mediu)

Fără implementarea sistemului 'Plăteşte cât arunci' nimeni nu va avea un interes să separe deşeurile (specialist mediu)

Peste tot în România trebuie implementat sistemul "Plăteşte cât arunci", pentru că fără acesta nimeni nu va avea un interes să separe deşeurile, deoarece cu cât deşeul e mai ieftin cu atât lumea e mai iresponsabilă, a declarat, marţi, la conferinţa PRIA Environment 2021, Radu Merica, director general al RER Ecologic Group.

"Partea de colectare ar trebui să fie organizată, teoretic, şi de primării. Primăriile ar trebui să ofere cetăţenilor o modalitate de a scăpa de deşeurile din construcţii şi demolări, dar şi de deşeurile voluminoase. În Oradea, de exemplu, am făcut acum câţiva ani centre de acord voluntar, după modelul din Germania. În aceste locuri, oamenii vin şi aduc tot ce nu au voie să pună în alte recipiente. Avem deja problema că foarte mulţi cetăţeni pun în clopotele pentru sticlă o sticlă care nu e ambalaj de sticlă, de tipul geamurilor, ceea ce este fundamental greşit. La partea de atingere a ţintelor, fără o colaborare bună între autorităţile centrale, autorităţile locale, salubrişti, reciclatori va fi foarte greu să atingem ţinta de 60% deviere de la depozitare, din care 50% să fie reciclare. Peste tot în România trebuie implementat sistemul "Plăteşte cât arunci", pentru că fără acest sistem nimeni nu va avea un interes să separe deşeurile. Cu cât e mai ieftin deşeul cu atât lumea e mai iresponsabilă. Sectorul 1, în Bucureşti, unde totul e gratis şi ca urmare nimic nu valorează, se aruncă totul la grămadă. În alte ţări, din cauză că deşeul e scump, separi la sânge. Mai avem un drum lung. Din păcate, în zona privată nu a fost niciun fel de program de ajutor pentru investiţii mari în zona de infrastructură de mediu. Totul a fost dirijat către ADI-uri (Asociaţii de Dezvoltare Intracomunitară, n.r.) au fost implementate cu mai mult sau mai puţin succes", a menţionat Merica.

În viziunea acestuia, deşeurile din construcţii şi demolări sunt, din punct de vedere cantitativ, la fel de multe ca deşeurile menajere.

"În evenimentele precedente (conferinţe de specialitate, n.r.) vorbeam foarte mult despre colectarea separată, staţii de sortare, staţii de compost, biogaz. Între timp, mi-am descoperit un hobby nou: procesarea deşeurilor voluminoase şi a celor din construcţii şi demolări. Uitându-ne mai atent la ce se întâmplă, mi-am dat seama să sunt nişte cantităţi foarte mari şi nişte volume foarte mari. Ca să avem o imagine, deşeurile din construcţii şi demolări sunt, cantitativ, la fel de multe ca deşeurile menajere. În timp ce la deşeurile menajere avem o trasabilitate, avem colectori şi avem o ordine în sistem, la deşeurile din construcţii şi demolări le vedem pe toate câmpurile. Noi, la RER, am ajuns la concluzia că trebuie să investim şi în domeniul acesta. Am făcut la Chitila o primă staţie de procesare a deşeurilor din construcţii şi demolări. De asemenea, am lansat portalul Reciclero care îşi doreşte să ridice de la persoanele fizice cantităţi mici şi mari", a spus şeful RER Ecologic Group.

PRIAevents a organizat, marţi, conferinţa PRIA Environment 2021, una dintre cele mai importante platforme de dezbateri despre cele mai importante teme de mediu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...