Farul – FCSB, cu mize colosale: Cât valorează câștigarea campionatului în România

Farul – FCSB, cu mize colosale: Cât valorează câștigarea campionatului în România

Campionatul românesc lasă, în fiecare an, trista senzație că produce mult zgomot pentru nimic! Pentru că, timp de un sezon întreg, asistăm la certuri, acuze și nervi, după care vine o „palmă grea“ din punct de vedere fotbalistic.

Gheorghe Hagi speră să câștige al doilea titlu, ca antrenor, în România

Pentru că după această competiție care se desfășoară cu scrâșnitul dinților, într-o tensiune pe care nu o vedem nici în campionatele mari ale Europei, trimitem niște echipe în cupele europene. Care, de cele mai multe ori, se întorc de acolo cu coada între picioare. În ultimii ani, cu mici excepții, am „reușit“ să încheiem socotelile cu competițiile UEFA din lunile iulie / august! Adică, cu mult înainte ca formațiile respectabile ale continentului să iasă din vacanța de vară!

Ce înseamnă însă câștigarea titlului în România? Dincolo de gloria sportivă, de neprețuit, această performanță îți oferă o sumă care e doar un pic mai mare, comparativ cu cea câștigată de vicecampioana țării. La ediția trecută, CFR Cluj a încasat 2.640.000 de euro din drepturile TV pentru clasarea pe primul loc, în timp ce FCSB a primit 2.540.000 de euro pentru locul 2. Așadar, vorbim de o diferență minusculă.

Gigi Becali rămâne în fotbal pentru milioanele oferite de UEFA

Gigi Becali rămâne în fotbal pentru milioanele oferite de UEFA

Adevăratul avantaj vine în Europa

Marele câștig al campioanei vine, în schimb, prin traseul de care va beneficia în cupele europene. Pentru că din Superliga românească doar ocupanta locului 1 va merge în preliminariile Ligii Campionilor. Celelalte trei formații pe care le trimitem în Europa participă în calificările Conference League.

La ce am văzut, în ultimii ani, e tot mai clar că accederea în grupele Ligii Campionilor e un vis interzis pentru noi. De altfel, deja au trecut zece ani, de când am avut o formație la „masa bogaților“, Steaua, cum se numea echipa lui Gigi Becali la vremea respectivă, terminând pe ultimul loc într-o grupă cu Chelsea, Schalke 04 și Basel. De atunci, a fost un șir de eșecuri în preliminariile Ligii Campionilor, cu eliminări halucinante, cele mai șocante fiind:

*Viitorul, 1-4 cu APOEL Nicosia (Cipru) în 2017-2018

*CFR Cluj, 3-4 după loviturile de departajare cu Pyunik Erevan (Armenia) în sezonul 2022-2023

În ciuda inabilității echipelor românești de a face față în Liga Campionilor, faptul că formația de pe locul 1 va merge în preliminariile acestei competiții reprezintă un mare avantaj. De fapt, o plasă de siguranță. Pentru că, un eventual eșec în calificările Ligii te trimite în celelalte competiții organizate de UEFA, oferindu-ți șansa de a rămâne în Europa.

E exact ce a reușit CFR Cluj, anul trecut, după rușinea cu Pyunik Erevan. Atunci, eliminată în turul I preliminar de formația armeană, CFR s-a redresat în calificările Conference League. Și a trecut, pe rând, de Inter Club d'Escaldes (Andorra), Șahtior Soligorsk (Belarus) și Maribor (Slovenia), ajungând în faza grupelor. Pentru parcursul european pe care l-a avut, formația din Gruia a adunat 5.231.000 de euro.

Prin comparație, celelalte echipe românești, care merg în preliminariile Conference League, vor și încheia socotelile cu cupele europene, după primul eșec suferit în partidele din calificări.

Play-off, etapa a IX-a (penultima)

Sâmbătă: Sepsi – CFR 20.00

Duminică: Farul – FCSB 21.00

Luni: Rapid – CS U Craiova 20.30

Etapa a X-a (ultima)

*28 mai: CFR – Farul

*28 mai: FCSB – Rapid

*28 mai: CS U Craiova – Sepsi

Programul detaliat din ultima rundă urmează să fie stabilit, ulterior.

Clasament

1. Farul Constanța 47 de puncte

2. FCSB 46p*

3. CFR Cluj 39p*

4. CSU Craiova 37p

5. Rapid 35p

6. Sepsi 26p

*Cu rotunjirea punctelor în sus.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”