Faur (APIA): Am virat până marți 1,74 miliarde de euro din plățile directe pentru 2015

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a decontat, până în prezent, plăți directe către fermieri în sumă totală de 1,74 miliarde de euro, aferente anului 2015, iar până la 30 iunie trebuie să ajungă la 1,8 miliarde de euro, a anunțat marți directorul general al APIA, Florin Faur, la o conferință de specialitate.

"Am început plățile pe 2015. Avem deja plătiți 1,74 miliarde de euro, cifrele din această dimineață (marți-n.r.). Au fost autorizați și s-au generat ordinele de plată către fermieri. Dar până la 30 iunie (termen până la care orice plată se rambursează integral) trebuie să ajungem la 1,8 miliarde de euro. Mai este cale, dar la momentul actual plățile se fac destul de accelerat, doar în ultima săptămână am plătit peste 400.000 de milioane de euro", a explicat Faur.

Directorul APIA a mai spus că instituția nu își permite să treacă de 30 iunie cu plăți sub 95%.

Potrivit acestuia, pentru exercițiul financiar actual, România are la dispoziție 10,85 miliarde de euro pe plăți directe, până în 2020.

Însă, fermierii au la dispoziție, în aceeași perioadă, încă 3,42 miliarde de euro de la AFIR. "Dacă în urmă cu o săptămână erau 5 milioane de euro, am ajuns deja la 130 de milioane de euro deja autorizați pentru plăți", a mai spus Faur.

Oficialul APIA a reamintit faptul că, în exercițiul financiar precedent, România a absorbit 96% din sumele alocate sub formă de plăți directe, respectiv 7,38 miliarde de euro, bani care au intrat efectiv în agricultură în perioada 2007 — 2014. La aceștia s-au adăugat 5,27 miliarde de euro din alocările naționale.

"Pe lângă partea de plăți directe, am avut de la colegii de la AFIR 3,16 miliarde de euro, pentru fermierii din zonele defavorizate, din zonele montane, care au încercat să treacă la agricultura ecologică, la modă acum, dar încă insuficient dezvoltată în România. Din acestea avem plăți efectuate de 3,04 miliarde de euro (96%)", a mai spus Faur.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

4 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

5 VIDEO Generalul Oprea face ordine la Suceava: Cadrele medicale care refuză carantina au ca variante șomajul te…

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia