Felix Bănilă (DIICOT): Se lucrează în dosarul Black Cube; sper ca în prima jumătate a acestui an să fie soluţionat

Felix Bănilă (DIICOT): Se lucrează în dosarul Black Cube; sper ca în prima jumătate a acestui an să fie soluţionat

Procurorul şef al DIICOT, Felix Bănilă, a declarat că dosarul "Black Cube" privind hărţuirea fostei şefe a DNA Laura Codruţa Kovesi ar putea fi soluţionat în prima jumătate a acestui an.

"Se lucrează în acest dosar. Avem promisiuni că în cursul acestui an, eu sper ca în prima jumătate a acestui an, acest dosar să fie soluţionat", a spus Bănilă.

Întrebat şi despre dosarul semafoarelor din Capitală, Bănilă spune că se lucrează în caz, iar în prezent se verifică aspecte precise ce ţin de competenţa instituţiei pentru efectuarea anchetei.

"Ştiţi foarte bine că dacă este vorba despre un acces neautorizat într-un sistem informatic e vorba de competenţa DIICOT, iar dacă e vorba despre un alt tip de acces, mecanic, să spunem, atunci nu mai este de competenţa DIICOT", a explicat procurorul.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cercetează un fost ofiţer SRI în dosarul Black Cube.

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, care a ocupat funcţia de şef grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI, a fost pus sub acuzare de procurorii DIICOT în acest caz.

În anul 2015, el a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv (Israel), cât şi în Londra (Marea Britanie), împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weiner Ron şi Geclowicz David, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi, ulterior, compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept al conţinutului acestora", susţineau procurorii DIICOT.

În cadrul grupării astfel constituite, Ron Weiner şi David Geclowicz aveau roluri şi sarcini precis trasate. Astfel, Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de email, în timp ce, în prealabil, David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul şefei DNA Laura Kovesi şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...