Fenomen incredibil de rar surprins de camera foto, în Marea Britanie

Fenomen incredibil de rar surprins de camera foto, în Marea Britanie

David Morris, care a surprins priveliștea extraordinară pe cameră, s-a declarat „uimit” când a observat un petrolier gigant plutind evident deasupra apei în timp ce privea spre mare dintr-un cătun lângă Falmouth, în Cornwall.

Efectul este un exemplu de iluzie optică cunoscută sub numele de miraj superior. Astfel de iluzii sunt destul de frecvente în Arctica, dar se pot întâmpla și în iernile din Marea Britanie atunci când condițiile atmosferice sunt corecte, deși sunt foarte rare.

Iluzia este cauzată de un fenomen meteorologic numit inversare a temperaturii. În mod normal, temperatura aerului scade odată cu creșterea altitudinii, făcând vârfurile muntilor mai reci decât poalele. Dar într-o inversare a temperaturii, aerul cald stă deasupra unei benzi de aer mai rece, făcând ravagii cu percepția noastră vizuală. Inversiunea în Cornwall a fost cauzată de aerul rece care se întindea peste marea relativ rece cu aerul mai cald deasupra.

Deoarece aerul rece este mai dens decât aerul cald, are un indice de refracție mai mare. În cazul „navei care zboară”, aceasta înseamnă că razele de lumină care vin de pe navă sunt îndoite în jos pe măsură ce trece prin aerul mai rece, către observatorii de pe țărm. Creierul uman este ușor păcălit. Presupune că razele de lumină de pe navă s-au deplasat în linie dreaptă și, astfel, ilustrează nava într-o poziție mai înaltă decât este cu adevărat - în acest caz, deasupra suprafeței mării.

„Mirajele superioare apar din cauza condițiilor meteorologice cunoscute sub numele de inversare a temperaturii, unde aerul rece se află aproape de mare, cu un aer mai cald deasupra ei”, a spus David Braine, meteorolog BBC. „Întrucât aerul rece este mai dens decât aerul cald, îndoaie lumina către ochii cuiva care stă pe pământ sau pe coastă, schimbând modul în care apare un obiect îndepărtat.”

„Mirajele superioare pot produce câteva tipuri diferite de imagini - aici o navă îndepărtată pare să plutească deasupra poziției sale reale, dar uneori un obiect sub orizont poate deveni vizibil”, a adăugat el.

Fotografii din întreaga lume au surprins imagini izbitoare cu nave, iahturi și alte nave care aparent planează în aer datorită mirajelor superioare. Un indiciu potențial că vederea este un miraj este lipsa oricărui detaliu sub linia de plutire a navei - de exemplu, un miraj al unui iaht „plutitor” nu avea carena și chila inferioară.

Ultimul efect este bine cunoscut marinarilor care uneori se pot baza pe refracție pentru a observa nave care sunt dincolo de orizont. Marinarii spun că astfel de nave „se profilează” peste orizont și uneori raportează distorsiuni care întind sau comprimă imaginile, făcându-le, respectiv, miraje „falnic” sau „înclinate”.

Iluzii optice mai familiare sunt „mirajele inferioare” care dau naștere unor oaze aparente în deșert și bălți pe drumurile fierbinți de vară. Aceste miraje se întâmplă atunci când aerul mai rece stă pe un strat de aer fierbinte, chiar deasupra unui drum, de exemplu. Când lumina soarelui care coboară din cer se apropie de aer în apropierea suprafeței fierbinți, aceasta se îndoaie înapoi spre ochiul observatorului, păcălind creierul să vadă cerul reflectat pe drum.



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”