Fenomenele meteo extreme și schimbările climatice pot modifica modul în care funcționează creierul, arată un nou studiu

Fenomenele meteo extreme și schimbările climatice pot modifica modul în care funcționează creierul, arată un nou studiu

Un nou studiu arată că traumele cauzate de evenimente meteorologice extreme și alte dezastre climatice pot modifica modul în care funcționează creierul, ceea ce poate duce la dificultăți în procesarea informațiilor.

Trauma poate schimba radical viața unei persoane FOTO Twitter

Cercetătorii de la Universitatea din California și California State University au analizat scanările electroencefalografice (EEG) existente ale supraviețuitorilor Incendiului Camp din California din 2018, cel mai grav incendiu forestier din istoria statului.

Ei au comparat această grupă cu o populație de control care nu fusese expusă niciodată unui incendiu, descoperind că cei care au supraviețuit au arătat diferențe semnificative în activitatea cerebrală și funcția cognitivă .

Aceste constatări sunt demne de luat în considerare, spun experții, având în vedere că mare parte din cercetările anterioare legate de dezastrele cauzate de schimbările climatice s-au concentrat pe impactul subiectiv, raportat de indivizi, precum tulburări de dispoziție și stres.

Coautoarea studiului, Jyoti Mishra, a declarat pentru The Hill, citat de Yahoo News că acest studiu a avut ca scop identificarea schimbărilor obiective la nivelul creierului.

"Constatăm că există diferențe cognitive specifice în raport cu o populație de control care nu a fost niciodată expusă incendiilor", a declarat ea.

De exemplu, supraviețuitorii incendiului erau mai predispuși să fie distrași. Păreau, de asemenea, să aibă o activitate crescută în lobul frontal, ceea ce indică faptul că depuneau mai mult efort pentru a procesa informațiilor.

În ultimii 50 de ani, frecvența dezastrelor meteorologice s-a înmulțit de cinci ori, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale. Aceste catastrofe ucid în medie 115 oameni și provoacă pierderi estimate la 202 milioane de dolari în fiecare zi, conform rapoartelor OMS.

Noile descoperiri se adaugă altora făcute de un grup de cercetare care explorează modul în care trauma afectează creierul. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea din Rochester au descoperit că trauma poate schimba radical viața unei persoane, alterând fizic creierul, care pare să se reconecteze după aceste experiențe.

"Aflăm tot mai multe despre modul în care oamenii expuși la traume învață să facă distincție între ce este sigur și ce nu este", a declarat Benjamin Suarez-Jimenez, unul dintre autorii studiului, pentru Neuroscience News. "Creierul lor ne oferă o perspectivă asupra a ceea ce ar putea merge prost în mecanismele specifice afectate de expunerea la traume, mai ales atunci când este implicată emoția", spune acesta.

Mishra mai spune că noul studiu este important pentru înțelegerea modului în care dezastrele naturale pot afecta sănătatea mentală.

"Cred că sănătatea mentală a fost neglijată mult timp în acest context", a spus Mishra. "Constatările obiective pe care le avem, în ceea ce privește schimbările cognitive și de funcționare a creierului, sunt remarcabile în sensul că apar chiar și la șase luni până la un an după ce primul dezastru a avut loc. Așadar, comunitățile trăiesc, în acest caz, cu schimbări în fiziologie care sunt de durată și se confruntă cu această tensiune în fiecare zi", a explicat specialistul

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat