Fidel Castro, care împlinește sâmbătă 90 de ani, a făcut apel la păstrarea păcii în lume

Fidel Castro, care împlinește sâmbătă 90 de ani, a făcut apel la păstrarea păcii în lume

Fostul președinte cubanez Fidel Castro, care împlinește sâmbătă 90 de ani, a făcut apel la menținerea păcii și a atras atenția că "specia umană se confruntă cu cel mai mare risc din întreaga sa istorie", informează EFE.

Castro, retras de la putere de aproape un deceniu din cauza unor probleme de sănătate, abordează în articolul său chestiuni precum problema suprapopulării la nivel mondial, armele nucleare, tentativele SUA de a-l lichida și importanța educației, în articolul intitulat "Ziua de naștere" și publicat de portalul oficial Cubadebate.

"Specia umană se confruntă astăzi cu cel mai mare risc din istoria sa. Specialiștii în aceste teme sunt cei care pot face cel mai mult pentru locuitorii acestei planete, al căror număr a crescut, de la un miliard la finele lui 1800, la 7 miliarde la începutul lui 2016. Câți locuitori va avea planeta noastră peste doar câțiva ani?", se întreabă Castro. El Lider Maximo susține în articolul său că "cei mai străluciți oameni de știință, al căror număr se ridică acum la câteva mii, sunt cei care pot răspunde la această întrebare și la multe altele de importanță crucială". "Mijloacele tehnice moderne ne-au permis să scrutăm Universul. Mari puteri precum China și Rusia nu pot fi supuse amenințărilor de folosire a armelor nucleare. Sunt popoare extrem de curajoase și de inteligente", scrie Castro.

La un an și jumătate de la începerea procesului istoric de dezghețare a relațiilor dintre Cuba și SUA, Fidel Castro consideră că discursului președintelui american Barack Obama, rostit în mai, cu ocazia vizitei sale în Japonia, "i-a lipsit măreția". "I-au lipsit cuvintele pentru a-și cere iertare pentru uciderea a sute de mii de oameni la Hiroshima, în pofida faptului că știa efectele bombei (atomice lansate de SUA asupra acestui oraș în 1945)", a scris Castro, care adaugă: "La fel de criminal a fost și atacul de la Nagasaki, oraș pe care stăpânii vieții l-au ales la întâmplare. Din acest motiv trebuie insistat pe nevoia de a menține pacea și ca nicio putere să nu poată avea dreptul să ucidă milioane de ființe umane".

În articol, care începe cu propoziția "Mâine voi împlini 90 de ani", liderul cubanez își amintește de locul în care s-a născut, Birán, în provincia Holguín, dar și de tatăl său, Angel Castro, de origine spaniolă. "Ce-i mai plăcea să stea la discuții atunci când ieșea din casa din Birán! Acolo era stăpânul pământurilor pe care se cultiva sfeclă de zahăr și alte roade ale pământului. Dar în Pinares de Mayarí nu era stăpân, ci arendaș, ca mulți alți spanioli, care au fost stăpânii unui continent în virtutea drepturilor oferite de o Bulă Papală", scrie Castro. O bulă "despre a cărei existență nu avea habar niciun popor și nicio ființă umană de pe acest continent", continuă liderul cubanez.

Fidel Castro a fost felicitat sâmbătă cu ocazia zilei de naștere de mai mulți șefi de stat din lume. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a trimis lui Castro un mesaj de felicitare în care a evidențiat "contribuția enormă" a lui Castro la relațiile de prietenie dintre Havana și Moscova. "Iubite prieten, primiți cele mai călduroase felicitări din partea mea cu ocazia zilei dumneavoastră de naștere. În Rusia, vă bucurați de un mare respect, în calitate de om de stat notabil care și-a dedicat întreaga viață în slujba poporului cubanez", a scris Putin în mesajul său, difuzat de biroul de presă al Kremlinului. "Din adâncul inimii, vă doresc multă sănătate, ani mulți, tărie de spirit și bunăstare", se încheie mesajul de felicitare trimis de Putin.

La rândul său, liderul nord-coreean Kim Jong-un i-a trimis lui Castro un cadou, prin intermediul vicepreședintelui Comitetului de Stat al Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), Choe Ryong Hae care i l-a înmânat vicepreședintelui Consiliului de Stat al Cubei, Salvador Valdés Mesa, în timpul unei reuniuni dintre cei doi care a avut loc vineri la Havana. "Vizitatorul i-a înmânat vicepreședintelui cubanez un cadou din partea tovarășului Kim Jong-un, președintele Comitetului de Stat și liderul Republicii Populare Democrate Coreene, pentru liderul Revoluției Cubaneze, Fidel Castro Ruz, cu ocazia împlinirii a 90 de ani", a spus Valdés Mesa, fără a da detalii despre cadoul făcut.

În ceea ce-l privește, președintele Venezuelei, Nicolás Maduro, s-a deplasat la Havana pentru a asista la manifestările care se vor desfășura la teatrul Karl Marx din Havana, menite să marcheze ziua de naștere a lui Fidel Castro. Potrivit ediției digitale a ziarului cubanez Granma, Maduro a sosit pe pământ cubanez vineri noaptea, într-o nouă vizită care "va permite constatarea relațiilor excelente și frățești existente între popoarele și guvernele din Cuba și Venezuela". Cele două țări sunt aliați istorici, iar defunctul președinte venezuelean Hugo Chávez a fost prieten apropiat al lui Castro și s-a tratat în Cuba de cancerul de care suferea și care i-a adus în cele din urmă sfârșitul, în 2013.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria