Fiecare nară are propriul simț al mirosului și comunică cu o regiune diferită din creier - Descoperirea cercetătorilor americani

Fiecare nară are propriul simț al mirosului și comunică cu o regiune diferită din creier - Descoperirea cercetătorilor americani

Un nou studiu, realizat de oamenii de știință americani, arată că fiecare nară are propriul simț al mirosului și înregistrează o reprezentare distinctă a informațiilor percepute.

Fiecare nară percepe diferit mirosul FOTO Arhivă

Cercetările conduse de Universitatea din Pennsylvania, Philadelphia și Institutul Neurologic Barrow, Phoenix, au examinat procesele neuronale care stau la baza procesării mirosurilor în sistemul olfactiv uman și modul în care creierul gestionează informațiile despre mirosuri din diferite nări.

Într-o nouă lucrare intitulată „Reprezentările de miros din cele două nări sunt segregate temporal în cortexul piriform uman”, publicată în Current Biology, echipa detaliază descoperirea, potrivit căreai fiecare nară are propriul simț, înregistrând o reprezentare distinctă a informațiilor despre miros, notează Medical Express.

Studiul a implicat 10 pacienți, care sufereau de epilepsie și care urmau să fie supuși unor intervenții chirurgicale pe creier. Au apelat la aceștia pentru că subiecții aveau deja electrozi poziționați în diferite zone din creier, pentru a le putea fi monitorizată activitatea cerebrală.

În sarcina lor de identificare a mirosurilor, stimulii au fost livrați la stânga, la dreapta sau pe ambele nări printr-un dispozitiv olfactometru, conceput pentru a furniza mirosuri prin control computerizat.

Subiecții trebuiau să identifice mirosul și să indice din ce nară provine. Ei au avut performanțe mai bune în detectarea și identificarea mirosurilor în starea binară în comparație cu identificarea cu ajutorul unei singure nări, fără vreo preferință semnificativă de eficiență observată între condițiile narii stângi și drepte.

Specialiștii explică faptul că identitatea mirosului ar putea fi decodificată din oscilațiile din regiunea creierului cortexului piriform prin activitatea neuronală înregistrată dintr-o electroencefalogramă intracraniană. Cercetătorii au observat că identitatea mirosului a fost codificată în două părți distincte, segregate temporal în condiția binară, sugerând că o interpretare separată a mirosului se produce prin intermediul fiecărei nari.

Așadar, stimularea fiecărei nări cu același miros a provocat reprezentări similare, dar distinse în timpul codificărilor lor. Acest lucru sugerează că, deși fiecare nară poate identifica un miros distinct ca fiind același, există diferențe subtile în modul în care percep mirosul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”