„Fiicele Kremlinului”: Privilegiate, bogate şi răvăşitoare

„Fiicele Kremlinului”: Privilegiate, bogate şi răvăşitoare

Noua generaţie a elitei feminine ruse, constituită din fiicele politicienilor sau birocraţilor de nivel înalt ai administraţiei de la Kremlin, are pe mână afaceri de milioane şi se bucură de bogăţie şi privilegii într-o societate unde puterea politică şi mediul de afaceri sunt gestionate mai ales de bărbaţi.

Aceste fiice au parte de privilegii, funcţii superioare, credite bancare convenabile şi acţiuni în marile companii şi devin tot mai înstărite şi de succes, mai ales prin prisma publicităţii de pe reţele sociale. Totuşi vocea lor politică e slabă, cu unele excepţii, relatează Daily Beast.
În Rusia, numărul bărbaţilor care au propriile afaceri e dublu în raport cu cel al femeilor. Totuşi tot mai multe femei cu conexiuni la nivel înalt prin taţii lor ajung să conducă companii, să primească poziţii superioare în sectorul bancar şi să aibă pe mână gestionarea unor proiecte de milioane de dolari.
Exemplul de primă mână este cel al celor două fiice oficiale ale preşedintelui rus Vladimir Putin - care deşi nu au prezenţă publică pregnantă sunt la cârma unor proiecte importante.
Ekaterina Tikhonova, 34 de ani, fostă dansatoare acrobatică, este directoarea proiectului Innopraktika de dezvoltare a unui centru tehnologic şi ştiinţific pentru Universitatea de stat din Moscova. Tikhonova a preluat proiectul estimat la peste 1,5 miliarde de dolari când avea 28 de ani.
Fiica cea mare a lui Putin, Maria Vorontsova, 36 de ani este medic dermatolog şi supervizează un program de tehnologii genetice cu un buget de peste un miliard de dolari.
Ksenia Şoigu, 30 de ani, este fiica ministrului rus al apărării şi a vândut de curând start-up-ul său de succes în domeniul informatic care anul trecut a raportat venituri de peste trei milioane de dolari. În 2020, fiica cea mică a lui Serghei Şoigu şi-a lansat un fond de investiţii, Sistema SmartTech. Prezenţa şi expunerea ei publică e surprinzătoare pentru o femeie din elita rusă în măsura în care multe dintre ele se ţin departe de atenţia presei sau de spaţiul public - ea organizează evenimente sportive, prezintă proiecte de afaceri şi participă la şedinţe foto pentru reviste de modă.
„Sunt mama proiectelor”, a spus ea într-un interviu.
„Maximul care le este permis fiicelor este să apară la un bal anual organizat de revista Tatler”, explică Anna Mongait, o prezentatoare de televiziune.
Acest bal este prilejul pentru prezentarea fetelor din elita rusă care apar în rochii scumpe şi extravagante. Elizaveta Peskova, fiica purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, şi-a făcut debutul în 2015.
Maria Şuvalova, fiica vicepremierului rus, şi-a lansat cariera de balerină în 2018 şi a obţinut roluri principale la prestigiosul Teatru din Balşoi, unde salariile lunare sunt între 500 şi 2,500 de dolari.
Tatăl său este un apropiat al preşedintelui rus de două decenii şi a făcut parte din comisia de supraveghere a fondului suveran rus.
Cea mai bogată balerină din Rusia deţine acţiuni la Regional Property Developments Limited, o companie cu sediul la Londra şi are pe numele ei proprietăţi în ţara sa. Tânăra călătoreşte în întreaga lume şi publică pe contul său de Instagram fotografii realizate pe iahturi din Dubai. Potrivit unei investigaţii a sitelui Baza, în 2018, la 18 ani, profiturile ei au depăşit 20 de milioane de dolari.
În urmă cu un deceniu, tatăl ei era cunoscut drept una din vocile reformiste ale aripii liberale din cadrul Kremlinului şi susţinător al unor anchete privind corupţia de la nivelul statului.
„Desigur, ne-ar plăcea foarte mult să avem democraţie.Dar nu e ceva ce se obţine într-o zi. Vor fi necesari ani de muncă grea”, a spus Şuvalov recent.
Fiicele politicienilor ruşi nu sunt încurajate să-şi exprime părerile politice şi îşi fac veacul mai curând pe Instagram, unde obţin bani din reclame, mai degrabă decât să urmărească evenimentele politice sau să se pronunţe în privinţa abuzurilor drepturilor omului, cum fac fiicele politicienilor americani.
„Majoritatea acestor tinere femei care au vârste de 20 sau 30 de ani nu ar fi obţinut niciodată funcţii de conducere sau active importante în companii dacă nu ar fi beneficiat de legăturile facilitate de taţii lor puternici. Iar pentru a-şi menţine statutul de bogăţie şi succes trebuie să-şi ţină gura, pentru că ele sunt foarte conştiente că, odată ce ar începe să comenteze cu privire la corupţie sau drepturile omului, tatăl lor ar deveni epicentrul unui scandal falimentar”, spune fostul parlamentar Gennadi Gudkov.
Totuşi sunt şi excepţii, cum este cazul Kseniei Sobciak supranumită „Nepoata lui Putin”, care a clădit un imperiu după ce a muncit ani de zile în industria de divertisment, dar cu siguranţă şi numele ei i-a deschis nişte uşi, scrie Daily Beast.
Sobciak apare pe coperţile revistelor de modă, merge la festivaluri de modă din întreaga lume şi îşi capitalizează uriaşa notorietate de pe reţelele sociale. Profiturile ei din proiectele de televiziune şi din restaurantele sale sunt uriaşe.
Totuşi ea a luat prin surprindere pe toată lumea când s-a alăturat, în 2011, mişcării de opoziţie din Rusia, ceea ce i-a atras anularea unor contracte la televiziunea de stat şi reţineri din partea poliţiei. Tatăl ei, primar al oraşului Sankt Petersbug, a fost odată şeful lui Putin.
Sobciak a înregistrat numeroase clipuri în care i se adresează direct lui Putin, pe care îl cunoaşte din copilărie, confruntându-l asupra problemelor de corupţie şi campaniilor de persecuţie politică executate de forţele de aplicare a legii.
Însă acele vremuri ale rezistenţei politice faţă de regimul de la Kremlin au apus demult pentru ea: analiştii politici sunt de părere că decizia ei de a candida la alegerile prezidenţiale din 2018 a fost, de fapt, o diversiune a Kremlinului pentru a distrage atenţia publică de la candidaţii autentici ai opoziţiei. După ce a obţinut doar 1.6% din voturi vocea sa politică nu s-a mai auzit şi s-a întors la postarea de fotografii pe Instagram.
Elizaveta Peskova, fiica purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a mărturisit că se consideră feministă, dar nu de acel calibru agresiv al femeilor masculinizate care „fac ceva pe opiniile bărbaţilor”.
Pe 25 aprilie, la doar câteva zile după ce poliţia a percheziţionat Fundaţia Anti-corupţie a lui Aleksei Navalnîi şi a închis-o, compania tinerei a deschis o nouă pizzerie în aceeaşi clădire.
„Niciuna dintre fiicele mai-marilor de la Kremlin nu îndeamnă la împuternicirea femeilor şi nu vorbeşte despre încălzirea globală, suferinţa imigranţilor sau problema oribilă a violenţei domestice. Nu le vom auzi vocea decât atunci când se vor pune sub semnul întrebării modelele patriarhale şi puterea bărbaţilor în dauna femeilor”, spune Kagerşin Sagieva, observator al postului independent Rain TV, citată de Daily Beast.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...