Final de campanie în Germania: Principalii candidați încearcă să-și motiveze electoratul

Final de campanie în Germania: Principalii candidați încearcă să-și motiveze electoratul

Angela Merkel, favorită în alegerile federale din Germania, și rivalul său social-democrat Martin Schulz se deplasează sâmbătă în fief-urile lor electorale pentru a-și motiva alegătorii, cu o zi înainte de un scrutin la care dreapta naționalistă ar putea obține un avans istoric, scrie sâmbătă într-un comentariu AFP.

Dna Merkel (63 de ani) a mers mai întâi la cartierul general al campaniei sale din Berlin. ''Fiecare vot contează !'', a declarat cancelarul în exercițiu, care vizează un al patrulea mandat, după 12 ani la putere.

După-amiază este așteptată în circumscripția sa Mecklenburg-Pomerania, în fosta RDG. Locul nu este ușor, deoarece dna Merkel trebuie să meargă la Greifswald, unde naționaliștii antiislam din Alternativa pentru Germania (AfD) au învins partidul său, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), la alegerile regionale anul trecut.

În ultimele săptămâni, șefa conservatorilor a fost huiduită la unele mitinguri de campanie de către mici grupuri de simpatizanți ai dreptei populiste care o acuză de ''trădare'' pentru că a deschis porțile Germaniei în 2015 pentru sute de mii de solicitanți de azil, în majoritate musulmani.

AfD, care și-a radicalizat discursul la final de campanie, a câștigat câteva puncte în sondaje și se clasează pe locul al treilea, cu 11-13 % din intențiile de vot, înaintea stângii radicale Die Linke, a Partidului Liber-Democrat (FPD, liberalii) și a Verzilor (ecologiștii).

Un astfel de scor nu a mai fost văzut în Germania de după război. O mare parte a societății civile avertizează în legătură cu un vot pentru AfD, calificat de mulți drept partid de extrema dreaptă, chiar urmaș al nazismului.

Un avans al AfD ar arunca o umbră asupra victoriei așteptate a conservatorilor dnei Merkel — Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și ramura sa bavarează Uniunea Creștin-Socială (CSU)—, care, potrivit sondajelor, i-ar devansa larg, cu 34-36 % din voturi, pe social-democrații SPD, 21—22 %.

Vicepreședintele Comitetului Internațional Auschwitz, Christoph Heubner, și-a exprimat temerea că avansul AfD, ''un conglomerat de antisemiți, dușmani ai democrației și predicatori ai urii naționaliste, va da un impuls uriaș populiștilor și extremiștilor de dreapta în întreaga Europă''.

La rândul său, social-democratul Martin Schulz (61 de ani) va avea după-amiază un ultim miting electoral în Aachen (vest), aproape de orașul său natal.

În condițiile în care o treime din alegători sunt indeciși, Schulz, fost președinte al Parlamentului European, speră încă să creeze o surpriză, în pofida unei erodări constante a SPD în sondaje.

Vineri, la un mare miting electoral la Berlin, Schulz a acuzat-o pe dna Merkel că este candidata imobilismului. ''Următorii patru ani nu pot fi patru ani de inerție și letargie'', a spus Schulz. Dar, cu acest mesaj, Schulz a avut de suferit pe toată durata campaniei, deoarece partidul său, SPD, a guvernat cu CDU din 2013.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”