Finlanda, desemnată ''cea mai fericită ţară din lume'', pentru al cincilea an consecutiv

Finlanda, desemnată ''cea mai fericită ţară din lume'', pentru al cincilea an consecutiv

Finlanda a fost desemnată vineri ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al cincilea an consecutiv, într-un clasament în care Libanul şi Afganistanul ocupă ultimele locuri, relatează AFP vineri.

Cu un scor de 7,82 din 10, ţara nordică cu 5,5 milioane de locuitori se află înaintea Danemarcei, Islandei, Elveţiei şi a Ţărilor Jos, într-un top 10 neschimbat al clasamentului, dominat de ţările europene, în special din Europa de Nord.

Foto: happiness-report.s3.amazonaws.com


"Ţările care au înregistrat cele mai mari progrese (în clasament) au fost Serbia, Bulgaria şi România. Ţările cel mai prost clasate sunt Liban, Venezuela şi Afganistan", conform " World Happiness Report " (Raportul Mondial al Fericirii), un studiu anual sponsorizat de Organizaţia Naţiunilor Unite şi lansat în urmă cu un deceniu.

Libanul, zguduit de tulburări şi de o criză economică gravă, ajunge astfel pe penultimul loc, cu un scor de 2,95 puncte, după Zimbabwe şi chiar înaintea Afganistanului, ultima ţară în clasamentul pe 2022, cu un scor de 2,40.

Studiul, publicat începând din 2012, foloseşte în principal sondaje Gallup în care oamenii sunt întrebaţi care este nivelul lor de fericire. Printre criteriile utilizate pentru evaluare sunt incluse Produsul Intern Brut (PIB), nivelul de solidaritate, de libertate individuală şi de corupţie, pentru a se obţine în final un scor general.

Germania şi Canada au coborât un loc, ajungând pe locurile 14 şi, respectiv, 15, dar înaintea Statelor Unite (16), conform clasamentului oficial care cuprinde circa 150 de ţări.

Franţa ocupă locul 20, "cea mai bună poziţie de la lansarea studiului", în timp ce Regatul Unit ocupă în continuare locul 17.

Printre celelalte mari puteri, Brazilia se află pe locul 38, Japonia pe locul 54, în timp ce Rusia scade în clasament, ajungând pe locul 80, în raportul din acest an, finalizat înaintea izbucnirii războiului din Ucraina. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria