Finlanda le-a oferit cetăţenilor un venit lunar de bază, iar măsura are un efect neaşteptat

Finlanda le-a oferit cetăţenilor un venit lunar de bază, iar măsura are un efect neaşteptat

  Finlanda a introdus, în premieră, un proiect pilot prin care le oferă unor cetăţeni un venit lunar de bază. Iar efectul direct al acestei măsuri a fost unul pozitiv şi neaşteptat, spun specialiştii citaţi de The Independent.

Primul de acest gen din Europa, proiectul prevede ca 2.000 de oameni să primească o sumă de 560 de euro fiecare, în fiecare lună, timp de doi ani. Cei care primesc banii nu trebuie să raporteze dacă îşi caută un loc de muncă sau cum cheltuiesc banii, care sunt deduşi din alte beneficii pe care ei deja le primesc. Marjukka Turunen, şeful KELA, unitatea juridică a agenţiei finlandeze de asigurări sociale, a declarat că, pe lângă reducerea birocraţiei, reducerea costurilor şi combaterea sărăciei, schema a avut un efect indirect pozitiv asupra sănătăţii mintale a oamenilor.

„Era o femeie care a spus: «Mi-era teamă de fiecare dată când telefonul suna că serviciile de şomaj vor să-mi ofere un loc de muncă»”, a precizat Turunen. Femeia nu era capabilă de muncă, deoarece îi îngrijea pe părinţii ei în vârstă. Turunen a adăugat: „Acest experiment are într-adevăr un impact indirect, de asemenea, asupra nivelurilor de stres (ale oamenilor, n.r.) şi asupra sănătăţii lor mintale”.

În cadrul proiectului pilot, în cazul în care un participant îşi găseşte un loc de muncă, el va continua să primească indemnizaţia lunară, scăzând astfel temerile că o va pierde prin găsirea unui loc de muncă. Problema refuzului de a munci deoarece oamenii se simt mai bine primid beneficii este deosebit de gravă în cadrul sistemului de securitate socială generos şi complex din Finlanda.

Însă acest noi proiect este parte a măsurilor luate de guvernul de centru-dreapta pentru a aborda problema şomajului din Finlanda. Mai mult de opt la sută, adică în jur de 213.000 de finlandezi erau şomeri în luna noiembrie, neschimbat faţă de anul precedent. Venitul mediu din sectorul privat în Finlanda este de 3.500 de euro pe lună, potrivit datelor guvernamentale selon.

În luna aprilie, cea mai mare provincie din Canada, Ontario, a anunţat că va implementa un sistem similar pentru venitul de bază universal.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Scandalul ia amploare! Răsturnare de situație în dosarul banilor șterpeliți din fondul Direcţiei de Informaţii…

3 Jeguri ordinare! / Cîțu, o nouă numire cu cântec

4 Scuipați aici! / Căca-ne-am în ea de țară, care hrănește la sân toți șobolanii în timp ce bietul popor ia drumul…

5 Mister elucidat / Cine este criminalul Elenei, escorta ucisă cu cruzime în Italia