Finlanda o propune pe Jutta Urpilainen, fost ministru de finanţe, pentru un post de comisar european

Finlanda o propune pe Jutta Urpilainen, fost ministru de finanţe, pentru un post de comisar european

Guvernul Finlandei a propus-o joi pe Jutta Urpilainen, fost ministru de finanţe, drept candidat pentru un post de comisar european în viitorul executiv comunitar, relatează dpa.

Fosta şefă a Partidului Social Democrat este parlamentar din 2003. Ea a fost ministru de finanţe între 2011 şi 2014 şi a trebuit să se confrunte cu alte ţări membre ale zonei euro în privinţa planurilor de salvare pentru Grecia.

În 2008, ea a devenit prima femeie la conducerea social-democraţilor şi, trei ani mai târziu, prima femeie ministru de finanţe din Finlanda. A demisionat din funcţia de ministru de finanţe când a pierdut un vot pentru conducerea partidului în 2014.

Succesorul său la conducerea partidului, Antti Rinne, a format săptămâna trecută o coaliţie de centru-stânga din cinci partide după ce social-democraţii au câştigat alegerile generale din aprilie.

În vârstă de 43 de ani, Jutta Urpilainen s-a născut la Lapua, în centrul Finlandei, şi are un masterat în educaţie la Universitatea Jyvaskyla. Înainte de a fi aleasă în parlament, ea a lucrat o perioadă ca profesoară.

Ea a fost de asemenea vicepreşedinte al parlamentului şi membră a comisiei parlamentare de supervizare a Băncii Finlandei.

Mandatul actualei Comisii Europene se va încheia la 31 octombrie.

Jutta Urpilainen este prima femeie nominalizată de Finlanda pentru un post de comisar european.

Ea a fost ministru de finanţe în coaliţia condusă de comisarul european actual al Finlandei, Jyrki Katainen.

El a demisionat din funcţia de premier şi de lider al Partidului Coaliţia Naţională în iunie 2014. Partidul său este acum în opoziţie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia