Firea: Dacă nu primim un grafic accelerat al lucrărilor de la Piața Sudului, reziliem contractul 100%

Firea: Dacă nu primim un grafic accelerat al lucrărilor de la Piața Sudului, reziliem contractul 100%

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a reiterat vineri că este decisă să rezilieze contractul cu constructorul Pasajului de la Piața Sudului, Asocierea Astaldi SPA - Euroconstruct Trading 98 SRL - RCV Global Group SRL, dacă acesta nu-i transmite în termen de zece zile un grafic accelerat al lucrărilor și un termen "fix" de finalizare a acestora.

"Dacă constructorul este de bună credință, ia în serios acest ultimatum dat de către Primăria Generală a Capitalei și în zece zile ne va transmite un grafic al lucrărilor de pe acest șantier. Dacă în termen de zece zile nu primim un grafic accelerat al lucrărilor și un termen fix, ultimul termen de finalizare pentru aceste lucrări, reziliem 100% contractul", a precizat Firea cu prilejul ceremoniei de decernare a titlului de Cetățean de onoare al Municipiului București fostului gazetar de televiziune Cristian Țopescu .

Ea a adăugat că va iniția și o propunere legislativă prin care companiile câștigătoare de licitații cu statul care nu-și respectă angajamentele contractuale să nu mai aibă dreptul să participe la astfel de licitații.

"Voi face de asemenea o propunere legislativă colegilor mei din Parlament. Acest proiect de hotărâre ar viza companiile care câștigă licitațiile cu statul român și care, pur și simplu, prin nerespectarea prevederilor contractuale, prin trenarea finalizării acelor lucrări bugetate de stat, pun în pericol practic siguranța cetățenilor din această țară. Acele companii să nu mai aibă dreptul să participe la licitațiile cu banii statului. Să fie incluse pe o așa-numită listă neagră, având în vedere antecedentele în contractele pe care le-au avut încheiate cu statul român prin reprezentanți", a afirmat Firea.

În cursul zilei de vineri, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a trimis o scrisoare deschisă constructorului de la șantierul Piața Sudului, Asocierea Astaldi SPA — Euroconstruct Trading 98 SRL — RCV Global Group SRL, în care își exprimă nemulțumirea cu privire la executarea lucrărilor și realizarea unei circulații fluente în zona Piața Sudului — Șos. Olteniței, avertizând că ''există pârghii de denunțare unilaterală a contractului din culpa exclusivă a executantului''.

"Există pârghii contractuale prin care să denunțăm unilateral contractul! În cazul în care se întârzie data de finalizare a lucrărilor, proiectul în întregimea lui va fi considerat ca fiind neeligibil, consecința fiind rezilierea contractului de finanțare și restituirea de către beneficiar a tuturor sumelor rambursate de AMPOR până la data rezilierii. În acest caz, prejudiciul înregistrat de beneficiar va consta în efortul financiar pe care acesta îl va face din bugetul local pentru asigurarea finanțării proiectului și a restituirii sumelor către AMPOR plus a eventualelor penalități ce vor fi în sarcina beneficiarului", se arată într-un comunicat al PMB.

Firea îi cere constructorului să mărească ritmul de execuție a lucrărilor la proiectul de modernizare a infrastructurii rutiere Piața Sudului, "având în vedere data la care trebuia finalizat contractul de lucrări — 10 decembrie 2015 și stadiul actual de realizare de numai 63% după aproape 15 luni.

AGERPRES/(A, AS — autor: Sorin Peneș, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ar fi primul val al ofensivei”

2 Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi adolescenți. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO

3 Povestea „Regelui Cripto” care trăia în vile de lux și conducea mașini scumpe, dar a ajuns să fie răpit, bătut și arestat

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 „Nimeni nu vrea să moară, să lupte”