Firea: Modificările fiscale nu vor aduce lucruri bune

Modificările fiscale nu vor aduce lucruri bune, pentru că vor fi bani "mai puțini" la buget pentru investiții, sunt foarte multe proiecte în derulare și acestea trebuie finalizate, a declarat, luni, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, după ședința Asociației Municipiilor din România (AMR).

 "Pentru toate primăriile de municipiu și nu doar pentru PMB, acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci dimpotrivă, pentru că vor fi bani mai puțini la buget. Pentru investiții avem foarte multe proiecte în derulare, pe care dorim să le finalizăm. De asemenea, avem proiecte noi, care sunt acum în faza realizări studiilor de fezabilitate. Ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunitățile, de aceea am solicitat — și mă bucur că am primit un răspuns pozitiv și din partea prim-ministrului — o îmbunătățire a acestui proiect sau, în cazul în care acesta va rămâne în varianta actuală, stabilirea unui sistem de compensări", a afirmat Firea.

Primarul general a dat un exemplu în acest sens. "În București, situația este și mai dificilă pentru că, așa cum știți, Capitala contribuie la PIB-ul național cu 15 procente. În schimb, primește prin realocare doar 0,7%. E adevărat, suntem conștienți că trebuie să existe o solidaritate și o distribuție astfel încât și orașele mai mici să beneficieze de sume destul de importante de la bugetul național, prin Ministerul de Finanțe, dar parcă este o diferență mult prea mare", a declarat Firea.

Ea a adăugat că o bucură declarația premierului Mihai Tudose, care a spus că dorește să îmbunătățească acest proiect.

"Ne-a invitat mâine la o întâlnire la Palatul Victoria. Am făcut și noi calcule, au făcut și celelalte municipii și cifrele sunt cam în acea zonă și va fi un deficit mare de buget. Acest argument al excedentului bugetar că erau bani destul de mulți care nu se mai foloseau la finalul anului de către primării — există cauze importante și ele nu se referă la slabul management administrativ", a susținut Firea.

Primarul general a explicat că sunt primării care nu au putut să folosească acele fonduri.

"Spre exemplu, din cauza Legii achizițiilor, care creează foarte multe blocaje, creează suspendări luni, ani de zile și practic de aceea bugetele nu pot să fie folosite. De asemenea, în cazul absorbției de fonduri europene, există o situație nepotrivită, sunt foarte multe comunități cărora li s-au tăiat din aceste bugete tot din cauza unor fapte pe care eu le-aș numi, mai degrabă, birocratice. Deci, ca să poți să folosești acești bani de la buget, trebuie să ai și o legislație adecvată", a spus Gabriela Firea.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

3 Hai, că se poate! Cîțu anunță înghețarea salariilor demnitarilor, concedieri din aparatul bugetar, interzicere…

4 Prostul politicii românești a rămas fără partid. Toți membrii celei mai mari organizații au demisionat scuipân…

5 Documentul dement prin care „Avocatul Poporului” atacă DNA la CCR! Renate Weber este pusă de Tăriceanu și Drag…

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Burgeri în cele mai ciudate ipostaze