Fiscul britanic confiscă NFT-uri şi îi avertizează pe cumpărătorii acestor produse

Fiscul britanic confiscă NFT-uri şi îi avertizează pe cumpărătorii acestor produse

Administraţia fiscală din Marea Britanie a confiscat trei opere de artă vândute sub formă de NFT-uri în cadrul unei anchete care a dus la arestarea a trei persoane, a anunţat luni această agenţie guvernamentală, citată de AFP.

Această primă confiscare de NFT-uri ("non fungible token"/"jetoane non-fungibile") în Marea Britanie "serveşte drept avertisment pentru orice persoană care ar dori să utilizeze cripto-active pentru a ascunde bani de HMRC (HM Revenue & Customs, fiscul britanic - n.r.)", a declarat într-un comunicat Nick Sharp, directorul adjunct al instituţiei, însărcinat cu combaterea infracţionalităţii economice.

HMRC nu a comunicat valoarea estimată a acelor NFT-uri, confiscate alături de alte active în cadrul unei anchete privind o fraudă ce vizează plata TVA-ului, care ar fi provocat guvernului britanic un prejudiciu financiar de 1,4 milioane de de lire sterline.

NFT-urile sunt active digitale a căror autenticitate şi unicitate sunt înregistrate prin tehnologia descentralizată blockchain, aceeaşi care se află şi la baza unor criptomonede precum bitcoin.

Folosirea lor în sectorul artistic, precum şi în jocurile video şi alte sectoare, a cunoscut un avânt spectaculos în 2021.

Potrivit datelor publicate de cabinetul Chainalysis, tranzacţiile privind achiziţionarea de NFT-uri au totalizat 44,2 miliarde de dolari anul trecut.

Într-un raport ce a vizat acest subiect, specialiştii de la Chainalysis estimează că tranzacţiile în NFT-uri provenite din averi asociate unor achiziţii ilegale au crescut de-a lungul anului precedent şi au ajuns la 1,4 milioane de dolari în al patrulea trimestru din 2021.

"Trebuie ca pieţele, agenţiile de reglementare şi forţele de ordine să supravegheze foarte atent acest sector", au recomandat specialiştii aceluiaşi cabinet. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale