Fiscul modifică criteriile de selecție a contribuabililor mari și mijlocii

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) redefinește criteriile de includere a contribuabililor în categoriile "mari" și "mijlocii", pentru a se încadra în tendințele economico-financiare actuale, informează ANAF într-un comunicat transmis marți AGERPRES.

Potrivit criteriilor specifice, în categoria "marilor contribuabili" vor fi incluse și societățile afiliate în mod direct la un mare contribuabil (criteriul afilierii directe), precum și contribuabilii nou-înființați care, la data înființării, se angajează să realizeze, în maximum 3 ani consecutivi investiții de minimum 10 milioane de euro (criteriul investițional).

De asemenea, criteriul grupului fiscal unic va permite încadrarea în rândul contribuabililor mari/mijlocii a membrilor unui grup fiscal unic atunci când sunt îndeplinite criteriile de selecție de către reprezentantul fiscal sau oricare dintre membrii care aparțin grupului, așa cum e definit la art. 269 alin. (9) din Codul fiscal.

Potrivit sursei citate, criteriul de bază a fost reanalizat, astfel încât reprezintă rezultatul agregării a trei indicatori relevanți ponderați ai activității contribuabililor: cifra de afaceri — 50%, volumul obligațiilor fiscale declarate — 30% și volumul cheltuielilor cu personalul — 20%.

"Continuitatea este de asemenea importantă, astfel încât din rândul contribuabililor mari/mijlocii vor fi excluși, după trei ani consecutivi în care nu au îndeplinit criteriul de bază, cei aflați în procedura falimentului sau în inactivitate temporară, precum și cei declarați inactivi, potrivit dispozițiilor art. 92 din Codul de procedură fiscală", precizează sursa citată.

De asemenea, s-a menținut criteriul reprezentării fiscale, care permite includerea contribuabililor nerezidenți în rândul contribuabililor mari/mijlocii, dacă sunt reprezentați sau reprezentați fiscal de un mare contribuabil sau de un contribuabil mijlociu.

"Utilizarea unor criterii realiste de selecție a contribuabililor va permite atât realizarea unor eșantioane corecte din punct de vedere al importanței fiscale, cât și interpretarea unitară a informațiilor privind eficiența administrării acestor două categorii de contribuabili. Aceste criterii vor întări parteneriatul cu aceștia, creșterea eficienței administrării fiscale și îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare", se menționează în comunicat.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Scenariul 4 / Profesorul Rafila despre direcția epidemiei, capcanele statisticii, mutația virusului și medicamen…

2 Rareş Bogdan / În unele zone rurale se circulă ca vodă prin lobodă. Vela să-şi pună la treabă toţi miliţienii

3 Coronavirus / Numărul de cazuri noi încetinește clar de o săptămână în Italia, Franța și Spania, unde populația…

4 Ea este doctorița dezertoare din Orăștie. „Nu am de ce să mă explic lumii”

5 Medic român din Milano / „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici”

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos