FMI speră că Moldova va ieși din criză mai devreme decât alte țări europene

FMI speră că Moldova va ieși din criză mai devreme decât alte țări europene

Potrivit lui Alfred Kammer, directorul Departamentului European al Fondului Monetar Internațional, republica s-a confruntat cu o inflație în creștere mai devreme decât alte state europene.

Foto: Arhiva Adevărul

Fondul Monetar Internațional speră că Moldova va ieși din criza economică mai devreme decât alte țări europene, deoarece s-a confruntat cu o inflație în creștere mai devreme decât acestea, a anunțat sâmbătă directorul Departamentului European al Fondului Monetar Internațional (FMI) Alfred Kammer, după întâlniri cu conducerea țării.

"Asistăm la o încetinire semnificativă a creșterii economice în Europa. Moldova va ieși din această criză anul viitor, poate puțin mai devreme decât restul Europei, deoarece republica a suferit de pe urma inflației mai devreme decât alte țări europene. Observăm că inflația de bază în țară a început să scadă”, a spus Krammer la postul RliveTV din Moldova. În opinia sa, acest lucru s-a întâmplat deoarece Banca Națională a Moldovei a luat măsurile necesare pentru a reduce inflația mai devreme decât au făcut-o băncile centrale din Europa.

Banca Naţională a Moldovei a redus în februarie dobânda de bază cu 3 puncte procentuale - până la 17% pe an. Liderii săi consideră că Moldova a depășit vârful inflației în toamnă, când în octombrie republica a atins o rată record în ultimii 20 de ani, de 34%.

În Moldova au loc încă din 2022 proteste în masă, ai căror participanți cer demisia președintelui Maia Sandu și a guvernului format de Partidul Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare. Manifestanții dau vina pe autorități pentru criza economică, în timpul căreia prețurile la gaze au crescut de șapte ori, costul alimentelor, energiei electrice, utilităților și combustibilului a crescut vertiginos. La rândul său, Sandu acuză opoziția că a pregătit o lovitură de stat și a susținut acordarea de competențe suplimentare serviciilor de securitate și altor agenții de aplicare a legii. Licențele a șase canale TV de opoziție au fost deja revocate, unele proteste au fost înăbușite cu forța, zeci de activiști din opoziție au fost arestați și au fost deschise dosare penale împotriva liderilor Partidului Socialiștilor și Partidului Shor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina