Foarte interesant ce spune omul ăsta!

Foarte interesant ce spune omul ăsta!

Generalul David Petraeus a avut atât eșecuri, cât și succese, dar rămâne unul dintre cei mai respectați militari americani ai timpului nostru. Nu este naiv și nu privește lumea prin ochelari roz. Chiar dacă Divizia 101 Aeropurtată aflată sub comanda sa s-a îndreptat spre Bagdad în 2003, el s-a întrebat: „Cum se va termina asta?”

Petraeus nu prezice un sfârșit rapid al războiului din Ucraina. În ciuda acestui fapt, generalul în retragere s-a întors săptămâna trecută dintr-o vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu lideri militari și civili ucraineni, cu o evaluare pozitivă a perspectivelor contraofensivei ucrainene, care tocmai a început, scrie Washington Post

Generalul Petraeus a deținut în diferite momente funcțiile de șef al Comandamentului Central al Armatei SUA, de comandant al Forțelor Combinate ale Coaliției din Afganistan și de director al CIA. În opinia sa, armata ucraineană va suferi pierderi grele în etapa inițială a contraofensivei. Dar „ucrainenii vor realiza progrese semnificative și vor face mult mai mult decât prevăd majoritatea analiștilor”, a spus el.

„ E plăcut să aud, pentru că ucrainenii au început să ducă la îndeplinire o sarcină militară extrem de dificilă. Ei atacă poziții defensive pregătite, bine susținute de artilerie. Și în război, apărarea are întotdeauna un avantaj față de ofensivă. Regula uzuală este că forța de atac trebuie să aibă un avantaj numeric de 3 la 1 în punctul de asalt pentru a reuși ”, amintește autorul.

Vârful „suliței” ucrainene va fi aproximativ opt noi brigăzi blindate, care au în total aproximativ 40.000 de soldați. Sunt antrenați de țările NATO, înarmați cu tancuri germane Leopard 2 și Marder BMP, tancuri britanice Challenger 2, vehicule de luptă americane Bradley și vehicule mai specializate asemănătoare buldozerelor blindate. Acestea din urmă sunt proiectate să străpungă tranșeele rusești și să treacă prin câmpurile de mine rusești. Forțele care intră în luptă după unitățile de asalt vor trebui să acționeze rapid pentru a obține un punct de sprijin. Petraeus a explicat că aceasta este „abilitatea care i-a lipsit Ucrainei în timpul ofensivei spectaculoase din regiunea Harkov din toamna trecută”.

O ofensivă cu arme combinate care folosește toate elementele puterii militare este cea mai dificilă sarcină în război și tocmai de aceea au eșuat rușii în timpul invaziei lor inepte în Ucraina anul trecut. Armata americană a învățat foarte bine cum să desfășoare un război de manevre combinate. Acest lucru a fost dovedit de succesul SUA în războiul din Golful Persic din 1991 și de marșul asupra Bagdadului din 2003. Dar armata ucraineană este un novice în această artă militară complexă.

Mai mult, ucrainenilor le lipsește un element critic care a făcut posibil succesul forțelor americane: superioritatea aeriană. Nici rușii nu o au. Niciuna dintre părți nu poate sparge în mod constant apărarea antiaeriană a celeilalte. Aceasta înseamnă că, în timp ce forțele americane în contact cu inamicul pot conta pe „sprijin aerian apropiat”, ucrainenii nu pot. Primele F-16 vor ajunge în Ucraina nu mai devreme de toamnă, așa că trupele ucrainene vor trebui să se descurce fără ele în această ofensivă.

Nu este surprinzător că până și analiștii americani de informații au fost sumbri în privința perspectivei unei descoperiri a forțelor ucrainene. Dar Petraeus are o altă părere.

„ Cred că comandamentul ucrainean va organiza în cele din urmă operațiuni militare comune foarte impresionante ”, este convins generalul american.

Sunt o mulțime de elemente de sincronizat în plină luptă

De asemenea, el a avertizat că, la fel ca în timpul ofensivei din Irak din 2007, luptele din etapa inițială a ofensivei ucrainene „va fi extrem de dificilă, iar atunci situația se va atenua”. Tancurile vor trebui să avanseze împreună cu infanteriei pentru a „preveni infanteriei ruse să folosească rachete antitanc”. Inginerii vor trebui să „spargă câmpurile minate și baricadele”, artileria și mortierele – „pentru a-i forța pe ruși să nu iasă din tranșee”, sistemele de apărare aeriană vor trebui să avanseze împreună cu tancuri și vehicule blindate „pentru a împiedica aviația rusă să sprijinirea trupelor ruse în apărare”. Mijloacele radio-electronice vor trebui, de asemenea, să avanseze împreună cu vehicule blindate pentru a „bloca rețelele radio rusești”, drone - pentru a găsi cartierul general rusesc și forțele de rezervă „pentru lovirea cu muniții de înaltă precizie” și, bineînțeles, cei care se ocupă de logistică ar trebui să „urmeze imediat unitățile înainte cu muniție suplimentară, combustibil, alimente, apă, întreținere și provizii medicale”. Sunt o mulțime de elemente de sincronizat în plină luptă. Petraeus a comparat-o cu conducerea unei orchestre.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?