Foarte interesantă analiza despre Rusia prezentată de CEPA

Foarte interesantă analiza despre Rusia prezentată de CEPA

Prima victimă a Rusiei a fost reputația mult lăudatei sale armate. Grupurile tactice de batalioane, elementul central al armatei ruse reformate, au eșuat în luptă. Mult așteptatul atac cibernetic devastator asupra infrastructurii critice a Ucrainei din partea temutei trupe cibernetice a Rusiei nu a avut loc niciodată, scriu Andrei Soldatov și Irina Borogan într-o analiză CEPA .

<< Privind retrospectiv, nu ar fi trebuit să fie atât de surprinzător faptul că succesele obținute de trupele rusești în Crimeea în 2014, împotriva rezistenței ucrainene dezorganizate, sau campania din Siria împotriva gherilelor ușor înarmate, nu au prezis succesul împotriva unui adversar hotărât care lupta pentru supraviețuire națională.

Planificarea și pregătirea proastă, echipamentul inadecvat și armamentul prost întreținut nu au însemnat o înfrângere totală. Experții isteți observaseră deja în primăvara anului 2022 că armata rusă intră adesea în războaie în stare proastă, apoi învață din greșeli.

Și totuși, se întâmplase ceva mai profund. Cele mai mari daune au fost provocate principiilor morale de bază pe care armata rusă (și, înainte de aceasta, sovietică) funcționase timp de decenii. Aceasta este construită pe moștenirea victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial (numit de obicei Marele Război Patriotic în limba rusă.) În ciuda atrocităților din Afganistan, Cecenia și Siria, atunci când a venit vorba de sărbătorirea victoriei din 9 mai 1945, atașații militari occidentali au închinat invariabil un toast cooperării, sacrificiului și eroismului din timpul războiului.

Acum, acest lucru s-a schimbat: armata apărătorilor a devenit armata invadatorilor. Kremlinul a justificat invazia susținând că Ucraina era condusă de naziști. Această defăimare ridicolă s-a întors împotriva noastră. A dus la intensificarea examinării istoriei acceptate a celui de-al Doilea Război Mondial și a noțiunii că armata sovietică de atunci (și armata rusă de acum) a fost o forță eliberatoare. Când ucrainenii au început să dărâme monumentele generalilor sovietici, de exemplu, nu au stârnit nicio critică din partea altor țări, ci doar din partea Rusiei.

În interiorul Rusiei, militarii au devenit confuzi. Armata lor era o armată care, se presupunea, apăra țara, dar care nu a invadat niciodată (războiul din Afganistan a fost văzut ca o mică abatere.) Acum a devenit imposibil de negat că armata ducea un război agresiv. În mijlocul confuziei, militarii s-au îndreptat spre misticism și spre biserică, care lăudau virtutea martiriului pentru patrie. Este un drum foarte lung până la o armată profesionistă din secolul XXI.

Războiul nu numai că a compromis armata și istoria Rusiei. A distrus, de asemenea, speranțele pentru viitorul Rusiei. Ani de zile, propaganda Kremlinului a spus că tehnologia va rezolva birocrația coruptă și ineficientă a țării. Autoritățile au investit masiv în digitalizarea economiei și a managementului de stat (nu în ultimul rând într-un stat de supraveghere de ultimă generație).

Nici măcar sancțiunile occidentale nu au reușit să distrugă acest lucru în primul an de război. Dar guvernul rus a reușit. În 2022, cele mai capabile companii IT rusești, precum Yandex, au fost hărțuite de Kremlin pentru a se supune complet: ca urmare, mulți ingineri talentați au părăsit țara, probabil pentru totdeauna. Chiar și mai mulți specialiști au plecat atunci când a fost anunțată mobilizarea în toamnă.

Războiul a izolat, de asemenea, sistemul educațional de Occident. Majoritatea programelor de schimb pentru studenții și universitarii ruși au fost anulate; profesorii și cercetătorii din Europa și SUA au încetat să mai călătorească în țară, iar studenții ruși nu mai sunt bineveniți în universitățile europene. Rusia s-a retras din procesul de la Bologna și a inițiat o revenire la vechiul sistem educațional post-sovietic, deconectat de cea mai mare parte a lumii, în afară de Mongolia, China, Asia Centrală și unele țări africane.

Incluzând restricțiile pandemiei de Covid, aceasta înseamnă că, până în 2024, Rusia va avea o întreagă generație de tineri profesioniști care – în stil sovietic – nu au studiat niciodată în străinătate și nici măcar nu au văzut un profesor străin. Cei mai mulți nu vor recupera niciodată aceste oportunități pierdute.

Interzicerea vizelor UE pentru turiștii ruși a provocat o uriașă răsturnare de situație – dinspre Europa spre Asia. Întotdeauna a existat un clivaj între marile orașe și regiuni în ceea ce privește destinațiile de vacanță. Rușii metropolitani tânjeau după Europa, omologii lor din provincie preferau estul – Turcia, Thailanda, Egipt, Bali și Emiratele Arabe Unite. Odată cu interzicerea vizelor și a companiilor aeriene, ruta spre Europa a devenit aproape complet blocată. Partea cea mai avansată și occidentalizată a societății, sau ceea ce a mai rămas din ea, a trecut la obiceiurile de consum ale provinciilor mai înapoiate, ceea ce înseamnă o mutare spre Est, inclusiv în ceea ce privește cultura. Filmele de la Hollywood nu sunt disponibile, emisiunile TV coreene devin populare. (În mod similar, cosmeticele coreene înlocuiesc brandurile populare franceze).

Majoritatea rușilor, care locuiesc în orașe mici, nu au observat acest lucru, pentru că au călătorit rar la Roma sau Paris, dar clasele de mijloc din marile orașe, precum Moscova și Sankt-Petersburg, se simt furioase și resemnate. Oligarhii, bancherii și oamenii de afaceri, care nu s-au putut adapta la noua realitate sub sancțiunile occidentale, au ales Dubaiul.

Mulți și-au mutat banii în băncile din Emirate, au obținut permise de ședere pentru familiile lor și acum fac naveta între două țări. Cântăreții de muzică pop și comedianții de stand-up ruși i-au urmat pe cei bogați și pe cei cu bani.

Războiul lui Putin, pe scurt, nu a subminat doar cele mai prețuite mituri istorice ale Rusiei. I-a distrus și viitorul.

Și nu a terminat încă.>>


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria