Foarte interesante amănunte!

Foarte interesante amănunte!

După aproape șase luni de lupte în Ucraina, Rusia și-a extins controlul asupra unora dintre cele mai bogate ținuturi minerale din Europa, potrivit The Washington Post.

Ucraina avea unele dintre cele mai mari rezerve de minereu de titan și fier din lume, zăcăminte de litiu neexploatat și resurse masive de cărbune. Acestea valorează zeci de trilioane de dolari, mai notează publicația americană.

Cea mai mare parte a acestor zăcăminte de cărbune, care de decenii au alimentat industria siderurgică a Ucrainei, este concentrată în est, unde Moscova a făcut cele mai multe incursiuni. Rusia poate pune mâna pe zăcăminte valoroase de energie și minerale folosite pentru orice, de la piese de avioane la smartphone-uri, potrivit unei analize pentru The Washington Post a companiei canadiane de risc geopolitic SecDev.

Ucraina avea înainte de război, 117 dintre cele 120 de minerale și metale rare, utilizate în industria modernă. Analiza SecDev indică faptul că zăcămintele energetice, de metale și minerale ale Ucrainei, în valoare de cel puțin 12,4 trilioane de dolari, sunt acum sub controlul Rusiei.

Pe lângă 63% din zăcămintele de cărbune ale țării, Moscova a confiscat 11% din zăcămintele de petrol ale Ucrainei, 20% din zăcămintele de gaze naturale, 42% din cele de metale și 33% din zăcămintele rare și alte minerale esențiale, inclusiv litiu.

"Dacă Kremlinul reușește să anexeze teritoriul ucrainean pe care l-a confiscat - așa cum oficialii americani cred că va încerca să facă în lunile următoare - Kievul ar pierde definitiv accesul la aproape două treimi din depozitele sale," mai spune The Washington Post.

Ucraina ar pierde, de asemenea, o multitudine de alte rezerve, inclusiv depozite de gaze naturale, petrol și minerale rare - esențiale pentru anumite componente de înaltă tehnologie - care ar putea obliga Europa de Vest să găsească alternative la importurile din Rusia și China.

Cea mai mare parte a rezervelor de petrol și gaze ale țării rămân sub controlul Rusiei, mai spune el. „Ocuparea teritoriului ucrainean de către Rusia are implicații directe pentru securitatea energetică occidentală," a declarat Robert Muggah, co-fondatorul SecDev. „Dacă europenii nu vor găsi rapid surse alternative de energie, vor rămâne foarte dependenți de hidrocarburile rusești."



Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...