Foarte interesante amănunte...

Foarte interesante amănunte...

Freddy Versluys, un milionar belgian care a cumpărat de-a lungul anilor sute de tancuri prin companiile sale militare, spune că vrea să trimită vehicule de luptă Ucrainei. Însă guvernul belgian îl acuză că încearcă să profite de pe urma războiului pentru a cere prețuri exorbitante, relatează Reuters .

Freddy VersluysFoto: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Într-un depozit din Belgia stau aliniate rânduri și rânduri de tancuri Leopard. Nu modelul Leopard 2 pe care Germania și alte state occidentaleau anunțat în luna ianuarie că îl vor trimite Ucrainei, ci predecesorul său, tancul Leopard 1.

Versluys vrea să le vândă, dar nu îi place să i se spună că este un negustor de arme. El subliniază că este directorul a două companii din domeniul apărării care desfășoară o serie largă de activități, ca de exemplu dezvoltarea de senzori pentru avioane.

Însă cumpărarea și vânzarea de arme fac de asemenea parte din planul său de afaceri.

Milionarul belgian afirmă că a cumpărat multe dintre tancurile Leopard prin companiile sale în urmă cu aproximativ 8 ani și că ele „sunt disponibile pentru vânzare, dar nu le putem folosi așa cum sunt acum, bineînțeles”.

„Avem nevoie de o reabilitare completă, trebuie să ne uităm la sistemul de controlare a focului. Deci trebuie cu adevărat să le refacem, să le punem înapoi pe picioare înainte să le putem folosi în vreun fel pe câmpul de luptă”, spune Versluys.

Milionarul a cumpărat ultimele tancuri ale Belgiei

Tocmai aceste tancuri l-au adus în atenția opiniei publice din Belgia în contextul în care acesta a intrat într-o dispută cu guvernul țării sale privind posibilitatea trimiterii tancurilor Ucrainei.

Deși numeroși parteneri occidentali ai Ucrainei au promis în ultimele zile să trimită tancuri Kievului pentru a ajuta la respingerea unor noi ofensive rusești, Belgia nu s-a alăturat acestui grup dintr-un motiv foarte simplu: ea nu mai deține niciun tanc.

Guvernul belgian a vândut ultimele tancuri din dotarea forțelor sale armate în urmă cu mai bine de 5 ani tocmai uneia dintre companiile lui Versluys. Actualul ministru belgian al apărării, Ludivine Dedonder, spune că are reticențe în ceea ce privește răscumpărarea lor.

„Aceste tancuri au fost vândute pentru un preț de 10.000-15.000 de euro bucata fiindcă nu mai funcționau. Nimic nu ne împiedică să le cumpărăm înapoi dar ele nu sunt operaționale. Și nici nu intenționăm să le răscumpărăm la prețuri nerezonabile”, afirmă el.

Dendonder mai acuză că unele companii de armament belgiene realizează în prezent marje de profit care nu se justifică.

Versluys are cea mai mare colecție privată de vehicule blindate din Europa

Versluys afirmă însă că dacă Belgia nu vrea Leopardurile înapoi, ele ar putea fi cumpărate pentru Ucraina de o altă țară europeană, susținând că a purtat discuții cu mai multe guverne cu privire la această posibilitate.

„Există guverne cu care să zicem că suntem în discuții în prezent. Am primit recent un telefon de la guvernul Ucrainei. Da, da, există mult interes. Dar asta se întâmplă deoarece guvernul german a acordat licențe de export, lucru care până acum nu s-a întâmplat”, afirmă milionarul.

„Dar vorbim și cu guvernul Regatului Unit, vorbim cu guvernul Suediei, deci există multe guverne interesate. Dar va trebui să vedem ce se întâmplă”, spune Versluys.

El subliniază că firmele sale dețin și alte tipuri de tancuri, inclusiv modele SK-105 de fabricație italiană, precum și numeroase blindate și transportoare de trupe, ca parte a celei mai mari colecții de vehicule de luptă din Europa.

Germania a aprobat exportarea de tancuri Leopard 1

Germania tocmai a confirmat vineri că a a aprobat exportul de tancuri Leopard 1, fără a preciza câte unități se așteaptă să fie trimise Ucrainei.

Anunțul a venit după ce dimineața aceasta ziarul Süddeutsche Zeitung a scris că guvernul de la Berlin a aprobat planurile producătorului german de armament Rheinmetall de a vinde 88 de Leoparduri mai vechi Kievului, după ce acestea vor fi reparate, pentru un cost total de peste 100 de milioane de euro.

În ceea ce privește tancurile Leopard deținute de Versluys, un impediment major pentru cumpărarea acestora de către guvernul belgian îl reprezintă costul de reparare, despre care milionarul afirmă că poate ajunge la un milion de euro în cazul unora dintre vehiculele de luptă.

„Încă purtăm discuții dar nu am de gând să plătesc jumătate de milion de euro pentru un tanc care nu este nici pe departe pregătit pentru luptă”, a declarat Ludivine Dedonder pentru presa belgiană.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa