Foarte interesante amănunte...

Foarte interesante amănunte...

Federația Rusă a indicat vineri că orice atac asupra regiunii separatiste nerecunoscute Transnistria este echivalent cu un atac asupra sa. Pe lângă miza politică a creării unei noi crize similare cu cea din Crimeea sau Donbas, Rusia mai are și o mare miză militară în Transnistria: depozitul uriaș de muniție și armament de la Cobasna, localitate din Transnistria aflată la granița cu Ucraina.

Depozitul, cel mai mare al armatei ruse din toată Europa de Est, este o miză în actualul conflict din Ucraina dat fiind consumul de muniție al celor două armate beligerante.

Cobasna se află în apropiere de granița cu Ucraina și la circa 120 de km de Chișinău.

În depozitul de la Cobasna sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniții, potrivit informațiilor G4Media. E vorba, în principal, de obuze de artilerie și gloanțe, dar și de arme semiautomate. În afara armatei ruse, nimeni nu cunoaște exact conținutul depozitului, pentru că oficialii moldoveni și cei ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) nu au mai fost primiți în inspecții de peste un deceniu.

Potrivit datelor Ministerului Apărării al Federației Ruse, depozitul nu adăpostește muniții de distrugere în masă, precum arme chimice, transmite Ziarul de Gardă .

Complexul militar rus ocupă aproximativ o sută de hectare, potrivit presei moldovene. Depozitele au fost construite în anii 1940, iar o parte considerabilă din acest arsenal a fost adusă aici când armata sovietică s-a retras din Cehoslovacia și din Germania de Est, la începutul anilor ’90.

Inițial, depozitul adăpostea peste 40.000 de tone de muniție, dar circa jumătate a fost evacuată de Rusia în anii 90-2000, sub supravegherea OSCE.

Depozitul de la Cobasna este păzit de Grupul Operativ al Trupelor Ruse. GOTR este comandat de ofițeri ruși, dar militarii sunt recruți transnistreni.

Sursa Foto: Captură Știrile PROTV

Context. Kremlinul este interesat de Aeroportul Chișinău și armamentul de la Cobasna, a atenționat în urmă cu două zile și istoricul moldovean Anatol Petrencu, citat de Radio Chișinău.

Potrivit profesorului Anatol Petrencu, amenințările privind răsturnarea guvernării de la Chișinău ar avea în spate intenții concrete ale Kremlinului, care nu a renunțat la planul de a crea un coridor terestru prin Ucraina până în Transnistria: „Republica Moldova în special în ultimele zile este foarte mult amenințată de Rusia. Acum la împlinirea unui an de război iată că din nou se pune în discuție problema securității Rep. Moldova. Pe ei îi interesează aeroportul de la Chișinău și armamentul de la Cobasna, pentru că acum le-ar prinde foarte bine acest armament, atunci când la ei s-a cam epuizat. Miza lor este aeroportul, ei ar veni pe la Odesa și ar face un coridor pentru aviație”.

În ianuarie 2022, cu doar o lună înaintea invaziei ruse din Ucraina, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandr Esaulenco, a declarat că Rusia și-a mărit efectivele de militari ruși care păzesc depozitului de muniții de la Cobasna și care se află ilegal (fără mandat) pe teritoriul Republicii Moldova.

”În primul rând, vorbim despre regiunea noastră separatistă: vorbim despre Transnistria; vorbim de formațiuni militare ilegale – un grup operativ al trupelor ruse (GOTR); vorbim despre compoziția militară din jurul satul Cobasna. Din câte cunoaștem, protecția acestor depozite este acum întărită și înțelegem că acest factor este unul dintre elemenele-cheie în ceea ce privește utilizarea elementelor destabilizatoare în țara noastră”, a declarat Esaulenco.

Vezi mai jos un reportaj realizat în 2022 la Cobasna de jurnaliștii moldoveni de la Ziarul de Gardă :


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale