Foarte interesante amănunte...

Foarte interesante amănunte...

Lars-Hendrik Röller, fostul consilier șef pe probleme economice al cancelarului Germaniei, Angela Merkel, a dezvăluit lucruri neștiute din trecut legate de relația Berlinului cu Rusia. El a spus care a fost motivul pentru care Merkel a pariat pe gazele naturale ale lui Vladimir Putin.

Fostul consilier de top al Angelei Merkel a recunoscut că politicile sale au lăsat Germania excesiv de dependentă de gazul rusesc, iar retrospectiv, țara ar fi trebuit să facă mult mai mult pentru a-și diversifica aprovizionarea cu energie și din alte state, potrivit Financial Times .

„Dacă am fi știut atunci ceea ce știm acum, desigur că am fi acționat diferit”, a declarat Lars-Hendrik Röller pentru sursa citată. Dar el a insistat că exporturile rusești de energie abundente și ieftine au dat un impuls masiv economiei germane, ajutând la asigurarea a 10 ani consecutivi de creștere.

„Ne-a ajutat să avem rate de creștere puternice care au plătit pentru lucruri pe care altfel nu le-am fi avut, pentru o perioadă de 10-15 ani, lucruri care altfel nu ar fi fost posibile”, a spus el.

Röller a insistat, de asemenea, că Merkel, care a ocupat funcția de cancelar între 2005 și 2021, nu a avut de ales decât să parieze mult pe gazul rusesc, după ce a decis să elimine treptat energia nucleară. „Puteți argumenta dacă acesta a fost lucrul corect de făcut, dar a fost consensul din societatea noastră la acea vreme”, a spus el.

Opoziția față de fracturarea rezervelor interne de gaze neconvenționale ale Germaniei și de a construi terminale de import pentru gaze naturale lichefiate a închis potențialele alternative la hidrocarburile rusești, care în orice caz erau mult mai ieftine decât livrările din locuri precum Qatar, a spus el.

Moscova s-a dovedit, de asemenea, a fi un partener energetic de încredere de-a lungul mai multor decenii, gazul său curgând „pe tot parcursul Războiului Rece”. „Dar rezultatul este că, în cele din urmă, am devenit foarte dependenți de gazul rusesc – acesta este un fapt”, a spus el.

Merkel s-a confruntat cu critici tot mai mari de când a părăsit mandatul pentru că a permis Germaniei să devină atât de dependentă de energia rusă, chiar și după ce a devenit evident că Kremlinul era pregătit să-și folosească exporturile de petrol și gaze ca pe o armă geopolitică.

Până la momentul în care Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, aceasta deținea 55% din importurile de gaze ale Germaniei.

De la începutul războiului, guvernul lui Olaf Scholz a eliminat exporturile Germaniei de gaze rusești și a construit mai multe terminale de GNL și a extins considerabil capacitatea de regenerare.

Într-un discurs acum celebru din Bundestag în septembrie anul trecut, Robert Habeck, ministrul economiei verzi, a acuzat Uniunea Creștin Democrată a lui Merkel de „16 ani de politici energetice eșuate” pe care coaliția a fost forțată să le „curețe” în câteva luni.

Röller a fost principalul consilier economic al lui Merkel în ultimii 11 ani la putere și, din 2021, predă economie la Universitatea ESMT Berlin, una dintre principalele școli de afaceri din Germania.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?