Foarte interesante amănunte...

Foarte interesante amănunte...

Turcia a fost explusă din programul Joint Strike Fighter (JSF), program care a dat naștere celebrelor avioane de generația a 5-a americane F-35 Lightning II. Excluderea Turciei, care a contribuit cu peste 1.4 miliarde de dolari la program, a survenit pe fondul achiziției de sisteme rusești S-400, achiziție la care Ankara nu a vrut să renunțe.

Recent SUA au făcut câțiva pași importanți pentru îmbunătățirea relațiilor cu Turcia. În acest scop s-a deplasat în Turcia și Victoria Nuland, secretarul adjunct de stat al SUA. Așa cum a precizat săptămâna trecută și DefenseRomania, în materialul în care era analizată vizita Victoriei Nuland la Ankara, aceasta a făcut mai multe declarații importante privind cooperarea tehnico-militară dintre SUA și Turcia, inclusiv în ceea ce privește avioanele de luptă F-35, precizând că dacă Turcia va rezolva problema sistemelor rusești S-400, SUA vor reprimi cu brațele deschise Ankara în „familia F-35”.

Un scurt context: Excluderea Turciei din programul F-35 de către SUA

2. Foto: F-35... (2_17727000.jpg)

Foto: F-35, pe linia de producție / Lockheed Martin

SUA și-au motivat excluderea Turciei din programul F-35 din cauza riscului mare ca avioanele de producție americane să opereze împreună cu sisteme de producție rusească S-400.

Interesant e că americanii deja au produs 6 avioane de tip F-35 pentru Turcia, dar care nu au fost niciodată livrate.

Amintim că în 2019, Turcia a început să execute un acord privind achiziționarea de sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400, care a fost semnat în 2017 în cadrul unui contract de 2,5 miliarde de dolari.

În pofida presiunii majore a Washingtonului, Ankara nu a renunțat la sistemele rusești, fiind astfel exclusă din programul F-35. O lovitură importantă pentru industria turcă care are nevoie urgent de avioane de luptă noi, în acest sens fiind discuții care s-au deblocat pentru 40 de avioane noi F-16 Fighting Falcon Block 70, în cea mai modernă versiune, și 79 de kituri de modernizare pentru F-urile turce actuale, tot la versiunea Block 70 Viper.

Ce se întâmplă cu cele 6 avioane F-35 produse de SUA pentru Turcia, avioane care zac de șase ani în hangare. Americanii .... cer despăgubiri

3. F-35, prog... (f-35-turcia_20211800.jpg)

Potrivit acordului, Turcia și-a exprimat intenția să achiziționeze nu mai puțin de 100 de avioane F-35, după ce a plasat oficial o comandă de 30 de avioane F-35 Lightning II.

Potrivit calendarului contractului, în 2018 ar fi trebuit livrate două avioane, în 2019 încă patru avioane F-35, iar în perioada 2020-2022 câte opt avioane.

Primele 6 avioane au fost produse, dar niciodată livrate. Ulterior, după excluderea oficială a Turciei din F-35, decisă la finalul anului 2020 și începutul lui 2021, producția pentru turci a fost desigur suspendată.

Au existat zvonuri că avioanele Turciei vor fi livrate Greciei, aflată și ea în proces de achiziție a F-35. Cert e că până în prezent, de cinci-șase ani, cele 6 avioane F-35 produse pentru turci se află în hangarele americanilor.

Avioanele trec printr-un proces lunar de întreținere și mentenanță. Care nu e deloc ieftin. Și, potrivit publicației Defence Security Asia , care citează publicația turcă Aydinlik, SUA au solicitat Turciei plata unor despăgubiri în valoare de 30 de milioane de dolari drept compenații pentru întreținerea tehnică a celor șase avioane ale Turciei, depozitate momentan în nordul SUA.

Solicitarea ar fi fost respinsă de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

De subliniat că Turcia compensații, acceptându-le inclusiv în prețul de achiziție al F-16, în contextul în care a investit peste 1.4 miliarde de dolari în programul F-35. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat