Focuri de armă în capitala statului Guineea-Bissau după eliberarea a doi oficiali acuzați de corupție

Focuri de armă în capitala statului Guineea-Bissau după eliberarea a doi oficiali acuzați de corupție

În capitala statului Guineea-Bissau, au fost semnalate focuri de armă intense, în această dimineață, la doar câteva ore după ce un grup de soldați din Garda Națională a încercat să elibereze un ministru și un înalt oficial de stat care erau în detenție.

S-a deschis focul în Guineea-Bissau pe fondul acuzațiilor de corupție FOTO arhiva Adevărul

Membrii Gărzii Naționale au luat cu ei oficialii și s-au refugiat în cazărmi situate la sud de capitală.

Forțele speciale au intervenit după ce negocierile au eșuat, ceea ce a dus la un schimb de focuri. Se spune că situația s-a calmat ulterior, potrivit BBC .

Ministrul finanțelor, Souleiman Seidi, și secretarul de stat pentru trezorerie, Antonio Monteiro, fuseseră reținuți în timpul unei investigații privind retragerea neregulată presupusă a 10 milioane de dolari din fondurile statului. Joi după-amiază, aceștia au fost interogați de o anchetă anti-corupție pentru a clarifica plățile către 11 companii.

Într-o sesiune parlamentară de luni, liderul principalului partid de opoziție din țară a susținut că proprietarii companiilor erau apropiați liderilor coaliției de guvernare. Seidi a spus, la rândul său, că plățile erau legale.

După interogare, joi, Seidi și Monteiro au fost arestați și deținuți pentru a nu pune în pericol investigațiile, conform presei locale. Soldații Gărzii Naționale au invadat mai târziu, în cursul serii, celulele de poliție, situate în apropierea pieței Bandim, "cu arme AK-47 și bazooka" și au eliberat oficialii deținuți, a relatat postul de știri privat O Democrata. Se pare că Garda Națională i-a dus pe aceștia într-o locație necunoscută.

Președintele Umaro Sissoco Embalo se află în prezent în afara țării, participând la conferința ONU privind clima, COP28, în Dubai. Vineri dimineața, forțele de stabilizare regională desfășurate de blocul regional vest-african Ecowas au fost văzute patrulând pe străzi, a relatat AFP.

Guineea-Bissau, țara loviturilor de stat

Guineea-Bissau a trecut printr-o serie de lovituri de stat și tentative de lovituri de stat de la obținerea independenței de Portugalia în 1974.

În februarie anul trecut, președintele a declarat că a supraviețuit unei tentative de lovitură de stat, fiind sub foc intens timp de cinci ore - un incident în care au murit 11 persoane. Fără a oferi detalii, a spus că atacul a fost legat de traficul de droguri din țară.

Cu toate acestea, unii au îndoieli despre versiunea oficială a evenimentelor, inclusiv întrebări despre cine a fost cu adevărat în spatele tentativei, câți oameni au fost implicați și cine a comandat. Încă nu există răspunsuri la aceste întrebări.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat