Fondul Proprietatea: Riscurile de corupţie în companiile de stat cresc dramatic după amendamentele Camerei Deputaţilor la guvernanţa corporativă

Fondul Proprietatea: Riscurile de corupţie în companiile de stat cresc dramatic după amendamentele Camerei Deputaţilor la guvernanţa corporativă

Amendamentele adoptate de Camera Deputaţilor, privind guvernanţa corporativă, reprezintă un uriaş pas înapoi pentru companiile de stat şi România, iar riscurile de corupţie şi deteriorare a integrităţii la nivelul acestor companii cresc dramatic, atrage atenţia Greg Konieczny, CEO şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea (FP), într-un comunicat de presă, transmis joi AGERPRES.

"Dacă anul 2017 a fost un an dificil, marcat de încălcări flagrante, abuzuri şi atacuri sistematice împotriva guvernanţei corporative, ieri a fost de departe cea mai neagră zi din istoria guvernanţei corporative în România. Amendamentele adoptate reprezintă un uriaş pas înapoi în timp pentru companiile de stat şi România, iar riscurile de corupţie şi deteriorare a integrităţii la nivelul acestor companii cresc dramatic. Este extrem de trist să vedem cum iniţiative care au avut un impact pozitiv demonstrat, precum legislaţia guvernanţei corporative, sunt practic demolate de majoritatea parlamentară într-un ritm accelerat, propagând astfel un semnal extrem de negativ în rândul investitorilor locali şi internaţionali'', a spus Koniecnzy.

La rândul său, Johan Meyer, Co-CEO şi Co-Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a adăugat: 'În mod evident nu au fost luate în consideraţie deloc implicaţiile complexe pe care aceste modificări le vor avea asupra pieţei locale de capital şi bunăstării companiilor de stat. Modificările vizează clar intenţia de a proteja şi îmbogăţi câţiva privilegiaţi în detrimentul şi pe cheltuiala majorităţii românilor'.

"Fondul Proprietatea este consternat de adoptarea, ieri, de către Camera Deputaţilor a unor amendamente la OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, care exceptează peste 100 de companii de stat de la aplicarea acestei legi, golind-o practic de conţinut şi făcând-o inaplicabilă. Printre companiile exceptate, dintre care unele sunt listate pe bursă, se numără unele dintre cele mai valoroase întreprinderi de stat din România: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Romgaz, Transelectrica, Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa şi CE Oltenia", se menţionează în comunicatul Fondului.

În viziunea oficialilor Fondului Proprietatea, implicaţiile amendamentelor votate de Camera Deputaţilor includ, printre altele, eliminarea obligaţiei numirii de manageri profesionişti şi independenţi politic în conducerea executivă şi Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat, eliminarea obligaţiei companiilor de stat privind raportarea publică şi transparentă a situaţiilor financiare anuale şi semestriale, eliminarea obligaţiei de a publica identitatea, experienţa profesională şi remuneraţia managerilor din conducerea companiilor de stat, eliminarea posibilităţii acţionarilor minoritari de a numi membri în Consiliile de Administraţie din cadrul companiilor de stat şi îngrădirea accesului acestora la informaţii din cadrul companiei, respectiv eliminarea obligaţiei companiilor de a publica in mod transparent hotărârile adoptate de către acţionari pe website-urile companiilor.

"În concluzie, Fondul Proprietatea consideră că exceptarea companiilor de stat de la aplicarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă reprezintă o ameninţare directă pentru sănătatea lor financiară, deschizând larg uşa numirilor politice, care vor servi cel mai probabil altor interese decât bunăstarea şi dezvoltarea acestor companii. În plus, excepţiile au un impact negativ asupra investiţiilor străine şi relaţiilor internaţionale ale României. Având în vedere gravitatea acestor consecinţe, Fondul Proprietatea face un apel public către preşedintele României, Klaus Iohannis, de a trimite înapoi în Parlament spre reexaminare legea privind guvernanţa corporativă, în speranţa eliminării excepţiilor amintite în urma unei analize detaliate a potenţialelor efecte negative ale legii", notează sursa citată.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea ('Fondul') a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor şi aprecierea per acţiune a capitalului prin investiţii în principal în acţiuni româneşti şi titluri de valoare asociate acţiunilor.

Fondul se tranzacţionează pe Bursa de Valori Bucureşti din 25 ianuarie 2011 şi a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market al Bursei de Valori de la Londra prin intermediul certificatelor de depozit (''GDR-uri'') la data de 29 aprilie 2015.

Franklin Resources, Inc. [NYSE:BEN] este o organizaţie globală de management al investiţiilor care operează sub denumirea Franklin Templeton Investments şi furnizează soluţii globale şi locale de management al investiţiilor pentru clienţi de retail, instituţionali şi fonduri suverane în peste 180 de ţări.

Cu birouri în 35 de ţări, compania situată în California are peste 65 de ani de experienţă în investiţii şi administrează active în valoare de peste 753,2 de miliarde de dolari, conform datelor disponibile la 30 noiembrie 2017. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”