''Forţe străine'' încearcă să amplifice protestele ''vestelor galbene'', crede guvernul francez

''Forţe străine'' încearcă să amplifice protestele ''vestelor galbene'', crede guvernul francez

Guvernul de la Paris a confirmat luni că suspectează ingerinţe externe menite să strice imaginea Franţei prin exagerarea pe reţelele de socializare a impactului protestelor organizate de ''vestele galbene'', transmite agenţia EFE.

''Forţe străine'' şi ''grupuscule care nu sunt în mod necesar ţări'' au apelat ''masiv'' la reţelele de socializare pentru a ''amplifica'' protestul, a spus secretarul de stat francez pentru economie digitală, Mounir Mahjoubi, într-un interviu acordat postului France Inter. El a anunţat că guvernul a iniţiat o anchetă care să investigheze aceste presupuse ingerinţe externe.

Oficialul francez a admis că mişcarea ''vestelor galbene'' a apărut ca un protest autentic al francezilor, dar a susţinut mai departe că unele ''conturi noi'' create pe reţelele de socializare au difuzat ''masiv'' conţinuturi în limba engleză viciate şi care au căutat ''să dea o imagine falsă'' a Franţei în străinătate.

Mai mult, el a susţinut că există ''grupuri de extremă dreapta'' organizate pe internet şi bine interconectate pentru a răspândi ''fake news'' (ştiri false). ''Din acest motiv cerem mai multă transparenţă din partea platformelor de internet'', precum Twitter şi Facebook, a afirmat în continuare secretarul de stat francez, care a făcut în acest caz şi o paralelă cu ingerinţele despre care se vorbeşte că s-ar fi produs la ultimele alegeri prezidenţiale din SUA şi Franţa.

Declaraţiile sale survin într-un moment în care guvernul francez încearcă să arate o atitudine cât mai fermă în faţa mişcării ''vestelor galbene''. Începute ca un protest împotriva creşterii taxelor la combustibil, manifestaţiile s-au transformat într-o contestare a preşedintelui Emmanuel Macron şi s-au desfăşurat sâmbătă pentru al şaselea weekend consecutiv. Protestele au fost marcate de arestări masive - unele cu caracter preventiv -, acte de vandalism şi intervenţii ale forţelor de ordine folosind gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro