Forțele armate ale Rusiei, în dificultate pe frontul din sudul Ucrainei. Kievul cere retragerea completă a trupelor invadatoare

Forțele armate ale Rusiei, în dificultate pe frontul din sudul Ucrainei. Kievul cere retragerea completă a trupelor invadatoare

Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operaţional Sud al armatei ucrainene, Natalia Humeniuk, a declarat marți că Rusia îşi diminuează intensitatea atacurilor în sudul Ucrainei, relatează EFE, potrivit Agerpres .

Sodați ucraineni FOTO Arhivă

„De trei zile nu a mai avut loc niciun bombardament rusesc în zona estuarului Nipru-Bug”, a spus ea, referindu-se zona în care cele două râuri se varsă în Marea Neagră şi care se află la aproximativ 70 de kilometri vest de oraşul Herson.

Humeniuk a atribuit acest lucru incapacităţii forţelor armate ale Rusiei de a se aproviziona cu muniţie după distrugerea depozitelor lor.

Potrivit Nataliei Humeniuk, militarii ruşi nu pot de asemenea „să transfere arme şi echipamente suplimentare, inclusiv mortiere”, deoarece unităţile ucrainene „au reuşit să le distrugă poziţiile”, în timp ce condiţiile meteorologice nefavorabile din Marea Neagră „le limitează libertatea de mişcare”.

Potrivit presei ucrainene, trupele ruse au fost nevoite în ultimele zile să se îndepărteze de malul esti al fluviului Nipru din cauza faptului că au pierdut sisteme de artilerie şi de lansare multiplă de rachete în această zonă.

Kuleba: Nu poate exista pace fără retragerea trupelor ruse din Ucraina

Pe de altă parte, șeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut marţi ca forțele armate ale Rusiei să se retragă „de pe fiecare metru pătrat” al țării sale, subliniind din nou că nu poate exista pace între Kiev și Moscova „cu orice preţ”.

„Vreau să fiu foarte clar, Rusia trebuie să se retragă de pe fiecare metru pătrat al teritoriului ucrainean. Nu poate exista vreo neînţelegere cu privire la semnificaţia cuvântului retragere”, a afirmat Kuleba într-o intervenție online la un forum de discuţii asupra „păcii în Ucraina” ținut sub auspiciile Statelor Unite.

„În acest război, noi apărăm lumea democratică în ansamblul său. Nicio altă ţară nu vrea mai mult pacea decât Ucraina. Dar pacea cu orice preţ este o iluzie”, a subliniat șeful diplomației ucrainene.

China a prezentat recent un set de 12 propuneri pentru a se pune capăt războiului în Ucraina, dar inițiativa sa a fost primită cu răceală de Occident, care insistă asupra suveranităţii şi integrităţii teritoriale a țării agresate de Rusia.

Blinken: Unele inițiative de pace sunt „capcane cinice”

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat împotriva unei „capcane cinice” pe care o întind unele iniţiative de pace, fără a le numi, transmite AFP, potrivit Agerpres .

„Cred că trebuie să ne ferim de ceea ce ar putea părea la suprafaţă ca o liniştire, dar care s-ar putea dovedi de fapt o capcană cinică”, a afirmat Blinken, menţionând ca exemplu o eventuală încetare a focului care nu ar face decât „să îngheţe conflictul” şi să permită Rusiei „să-şi consolideze câştigurile şi să se regrupeze” pentru o nouă agresiune militară.

La rândul său, ministrul francez de Externe Catherine Colonna a insistat asupra faptului că „justiţia trebuie să prevaleze” şi a subliniat în acest sens că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva lui Vladimir Putin reprezintă „un pas major” în lupta împotriva impunităţii.

Ea a invitat statele membre UE să-şi respecte obligaţiile în acest cadru şi să-l predea pe liderul de la Kremlin dacă acesta va pune piciorul pe teritoriile lor. Ungaria lui Viktor Orban, considerată calul troian al Rusiei lui Putin în UE, a găsit deja că ea nu-l va preda pe liderul rus.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…