Forţele ruse blochează lângă Berdiansk 2.000 de locuitori din Mariupol (primarul ucrainean)

Forţele ruse blochează lângă Berdiansk 2.000 de locuitori din Mariupol (primarul ucrainean)

Circa 2.000 de locuitori din Mariupol, care s-au adunat în apropiere de localitatea Berdiansk, nu au reuşit încă să ajungă în Zaporojie, oraşul ucrainean unde se refugiază majoritatea locuitorilor din zonă, iar autorităţile s-au organizat pentru primirea lor, întrucât trupele ruse le blochează accesul, a declarat Vadim Boicenko, primarul portului Mariupol, din sud-estul Ucrainei, relatează EFE, Unian şi Ukrinform.

'Ne aşteptam ca astăzi să aibă loc evacuarea de pe centura de lângă Berdiansk. Acolo astăzi s-au adunat circa 2.000 de locuitori din Mariupol şi aşteaptă să fie evacuaţi. Această evacuare este de două săptămâni aşteptată, iar noi am anunţat începutul ei. Dar trupele inamice ruse ne dau peste cap planurile şi nu permit cetăţenilor noştri să ajungă în Zaporojie', a declarat Boicenko.

Un prim convoi cu 100 de civili a sosit duminică în Zaporojie, dar câteva mii au rămas pe drum fără să poată să ajungă în acest oraş, aflat sub controlul autorităţilor de la Kiev.

Operaţiunile de evacuare se desfăşoară în coordonare cu Naţiunile Unite şi Crucea Roşie Internaţională şi noi coridoare umanitare au fost convenite cu partea rusă pentru marţi.

Or, până în prezent doar trei din cele 14 autobuze planificate pentru această operaţiune au reuşit să ajungă în teritoriul aflat sub control ucrainean, potrivit primarului din Mariupol.

Între oraşul-port asediat şi Zaporojie este o distanţă de 220 km, dar e un traseu foarte dificil. Primul tronson constă în atingerea aşa-numitului 'inel' format din Berdiansk, Tokmak şi Vasilivka prin coridoare umanitare, pentru a putea continua mai târziu spre Zaporojie, mai la nord.

La Mariupol, potrivit lui Boicenko, mai rămân 100.000 de locuitori, care aşteaptă şi ei să fie evacuaţi. El a adăugat că 200 de civili se ascund în tunelurile de la combinatul siderurgic Azovstal, unde se află şi sute de combatanţi ai batalionului Azov.

De îndată după evacuarea primului convoi duminică, un atac masiv a fost declanşat de forţele ruse împotriva Azovstal - ultima redută a rezistenţei ucrainene în oraşul-port - cu tancuri, artileria grea, cu nave care s-au apropiat de ţărm, a mai spus primarul ucrainean al Mariupolului, unde forţele ruse au început să-şi instaleze propria administraţie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”