Forțele ucrainene au reușit să facă o breșă în liniile defensive rusești din sudul țării. Următoarele straturi vor fi mai greu de străpuns

Forțele ucrainene au reușit să facă o breșă în liniile defensive rusești din sudul țării. Următoarele straturi vor fi mai greu de străpuns

Trupele ucrainene au reușit să străpungă liniile de apărare rusești în sudul țării, un succes rar în cadrul contraofensivei începute în urmă cu două luni, și care a înaintat lent, cu progrese momentan modeste. Kievul admite însă că următoarea etapă va fi mult mai dificilă, din pricina densității celorlalte fortificații, relatează Insider.

Armata rusa a construit o rețea densă de fortificații în sudul Ucrainei FOTO Arhivă

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, într-o actualizare a operațiunilor curente, a susținut că armata ucraineană a reușit să realizeze o străpungere în apărarea rusă în sud , însă nu a precizat locația exactă.

Maliar a adăugat însă că apărările rusești sunt stratificate, astfel că soldații ucraineni au o sarcină și mai grea să treacă de următoarele linii. De pildă, rușii au construit fortificații din beton pe terenuri înalte, ceea ce are potențialul de a face înaintarea mai anevoioasă. Totodată, obstacole considerabile sunt și bombardamentele de artilerie și câmpurile minate, a spus oficialul ucrainean.

Maliar a mai spus și că Rusia a recurs la resurse suplimentare și a trimis rezerve de luptă, în sud și în est.

Contraofensiva mult așteptată a Ucrainei a obținut doar câștiguri marginale la două luni de la lansare. Liniile de apărare elaborate ale Rusiei s-au dovedit mai eficiente decât s-a anticipat, în special din cauza câmpurilor minate, baricadelor și capcanelor antitanc.

În unele zone extrem de minate, soldații ucraineni s-au simțit obligați să își lase în urmă tancurile occidentale și să avanseze pe jos .

Oficialii ucraineni au explicat că întârzierea mare a echipamentelor occidentale a creat un dezavantaj trupelor care și-au amânat contraatacul în timp ce a oferit Rusiei timp să-și clădească o rețea solidă de apărări.

Contul NOELREPORTS, care publică informații de pe front, arată primele liniile defensive rusești în sudul localității Robotîne, unde în prezent au loc lupte intense.

Forțele rusești au minat practic totul, au declarat inginerii militari ucraineni pentru Insider într-un interviu recent. În multe cazuri o fac gratuit, fără niciun avantaj tactic evident. De pildă, ascund cu explozibili în obiecte de uz casnic, cum ar fi frigidere, jucării și chiar cărți pentru copii. Scopul lor pare pur și simplu să provoace cât mai multe pagube posibile.

Dar minele sunt problemă uriașă și pe front. În lunile de dinainte de contraofensiva ucraineană curentă, Rusia a construit straturi de apărare elaborate, între care fortificații din câmpuri minate ce se întind de-a lungul frontului, în regiunile estice și sudice. Șeful Statului Major Întrunit al SUA, generalul Mark Milley, declara luna trecută că minele reprezintă cea mai mare problemă cu care Ucraina trebuie să se confrunte, precum și principala cauză a pierderilor în rândul trupelor Kievului.

Cea mai minată țară din lume

Luând în calcul și fazele anterioare ale războiului, Ucraina a devenit efectiv cea mai minată țară din lume - unii oficiali sugerând că peste 40% din teritoriul țării ar putea fi contaminat.

Îndepărtarea acestor mine este un proces minuțios și extrem de riscant - geniști și ingineri militari lucrează neobosit la curățarea câmpurilor minate.

Oleksandr este șeful unei echipe de tineri geniști ce iau parte la eforturile de deminare umanitară în jurul Kievului și în alte regiuni din nordul Ucrainei – aflate sub ocupație rusă în primele săptămâni și luni de război acestea sunt încă împânzite de mine, muniție neexplodată și capcane.

Acesta este angajat în cadrul Serviciului de Stat pentru Transporturi Speciale al Ucrainei, o unitate aflată sub comanda Ministerului Apărării al țării, din toamna anului trecut. După câteva luni de pregătire, și-a început activitatea și se ocupă de deminarea umanitară, adică îndepărtarea explozibililor din zonele unde nu mai există lupte astfel încât populația locală să se poată întoarce la viața lor normală. Minele sunt curățate de pe infrastructurii de transport critice, cum ar fi căile ferate, podurile, autostrăzile și drumurile, și chiar a instalațiilor nucleare.

Etapele deminării

Oleksandr a detaliat pentru Insider etapele deminării și provocările pe care le presupune munca sa periculoasă.

Procesul începe cu o discuție a geniștilor cu localnicii pentru a înțelege amploarea contaminării și dacă au de-a face cu mine rusești sau cu obuze de artilerie neexplodate.

Odată ce geniștii au aceste informații, trec la o etapă mai tehnică, care constă în trimiterea dronelor pentru a cartografia muniția neexplodată de la suprafață. După care geniștii încep să curețe manual zona cu detectoare de metale și alte echipamente. Oleksandr a explicat că aspectul crucial în acest proces este să fii meticulos și vigilent.

Minele sunt de toate formele, mărimile și au grade de letalitate. Unii explozibili sunt îngropați, fiind concepuți pentru a fi declanșați de vehicule blindate sau de soldați de infanterie, în timp ce alții pot fi amplasați de la distanță prin intermediul aeronavelor sau al artileriei și pot detona fără a fi atinși.

O tactică rusă deosebit de mortală folosită în nordul Ucrainei a fost ascunderea capcanelor explozive în locuințele abandonate.

Prim-locotenentul Maksim Trikur, coleg cu Oleksandr, a explicat pentru Insider că Rusia le planta în obiecte de uz cotidian, între care jucării, mobilier, ustensile de bucătărie și farfurii. În unele cazuri, capcanele erau amplasate în frigiderele pentru ca acestea să explodeze când erau deschise. Oleksandr a fost martor la cum rușii plasau explozibili în cărți pentru copii.

„Nu oferă niciun avantaj tactic, Încearcă doar să provoace cât mai multe pagube”, a subliniat Trykur.

Oleksandr s-a întors din ultima sa misiune în urmă cu mai puțin de două săptămâni, el ajutând la curățarea zonei din jurul unui pod de cale ferată, astfel încât să fie sigur pentru muncitorii civili din construcții. Acest tip de muncă subliniază de ce rețeaua extinsă de mine este o provocare atât de mare pentru ucraineni.

Minele împiedică comunitatea să își reia viața mult timp după ce lupta activă s-a încheiat, a spus Trykur. Minele de pe un câmp ar putea exploda în timp ce copiii se joacă în apropierea lor, iar explozibilii de pe drumuri ar putea crea o problemă de aprovizionare sau de logistică, întârziind transporturi esențiale precum medicamente și alimente și cele prin poștă.

Dar problema are și implicații globale, a adăugat el. Ucraina, numită adesea „grânarul Europei”, este un furnizor crucial de cereale pentru restul lumii, inclusiv pentru țările din Africa și Orientul Mijlociu. Contaminarea cu mine amenință capacitatea fermierilor de a-și cultiva alimentele, amenințând să creeze o criză de anvergură.

Este o problemă care va subzista ani de zile, deoarece Rusia a contaminat țara la o scară atât de mare, a spus Oleksandr. În plus, geniștii de la Kiev nu dispun nici de toate echipamentele necesare pentru a putea aborda o problemă de asemenea proporții, ceea ce înseamnă că se bazează mai mult pe forța fizică a oamenilor.

O mare parte din sprijinul pe care îl primește Ucraina se concentrează pe lupta din prima linie. Statele Unite au oferit Ucrainei asistență de securitate în valoare de peste 43 de miliarde de dolari de la începutul invaziei la scară largă, anul trecut, inclusiv echipamente de deminare și vehicule blindate rezistente la mine. Dar este nevoie de mai mult atât pe front, cât și în spatele lor.

Milley, cel mai înalt general american, a declarat luna trecută, în contextul contraofensivei Ucrainei, că cei ce sprijină Ucraina trebuie să ofere mai mult ajutor pentru eliminarea acestor capcane mortale.

„Așadar, lucrul cheie este să ne concentrăm pe apărarea aeriană, pe tipul de manevră combinată de blocare și atac, care este artileria, atât cu rază lungă de acțiune, cât și cu rază scurtă de acțiune, iar apoi să intrăm cu inginerii și cu echipamentul de distrugere a minelor. Acesta este genul de lucruri de care au nevoie. Asta este ceea ce își doresc. Asta este ceea ce cer”, a subliniat șeful Statului Major Întrunit al SUA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?