Forumul Judecătorilor după decizia CCR: Demisia din funcția de președinte al CSM ar fi o reacție firească

Forumul Judecătorilor după decizia CCR: Demisia din funcția de președinte al CSM ar fi o reacție firească

Asociația "Forumul Judecătorilor din România" arată, după decizia Curții Constituționale privind mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, că demisia din funcția de președinte al CSM ar reprezenta "o reacție firească".

Reacția vine după ce Curtea Constituțională a României a decis că mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii expiră la împlinirea termenului de 6 ani , deci la aceeași dată pentru toți magistrații aleși în acest for, având în vedere trăsătura CSM de organism colegial.

"Asociația "Forumul Judecătorilor din România" solicită președintelui Consiliului Superior al Magistraturii să își asume întreaga răspundere pentru situația creată în urma demersurilor individuale, sub forma unor "scrisori", prin care a determinat Senatul României să modifice intempestiv și netransparent modalitatea de interpretare și aplicare a legii cu privire la durata mandatului membrilor CSM. (...) Demisia din funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii ar reprezenta o reacție firească în urma gravelor consecințe ale Hotărârii Senatului din 7 martie 2016 asupra alegerilor care ar fi trebuit organizate în această perioadă și care au fost suspendate ca urmare a hotărârii Curții de Apel București, toți judecătorii acestei instanțe fiind acuzați de părtinire prin formularea unei cereri de strămutare halucinante, respinse de Înalta Curte de Casație și Justiție", se arată într-un comunicat al FJR transmis joi AGERPRES.

De asemenea, FJR acuză lipsa de reacție publică a membrilor CSM față de această situație.

"Solicităm, de asemenea, să existe o asumare publică a lipsei de reacție care a permis o atare ingerință în funcționarea unei autorități publice cu rol de garant al independenței justiției din partea membrilor CSM care ar fi beneficiat în mod direct de efectele hotărârii Senatului, dar și din partea membrilor CSM care au acceptat tacit o astfel de situație, printre aceștia regăsindu-se și ministrul Justiției, în calitatea sa de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii", se precizează în comunicat.

Asociația "Forumul Judecătorilor din România" susține că, dacă nu ar fi existat o reacție a unor asociații profesionale, atunci această "ilegalitate" ar fi produs efecte pe termen nedefinit.

"Asociația profesională "Forumul Judecătorilor din România" solicită readucerea imediată a Consiliului Superior al Magistraturii în coordonatele de legalitate și constituționalitate în care a fost conceput, prin emiterea unei noi hotărâri de declanșare a procedurii de alegere a membrilor Consiliului pentru toate posturile ce vor deveni vacante la data de 6 ianuarie 2017 și prin emiterea Anunțului pentru alegerea membrilor CSM cu respectarea dispozițiilor legale", se mai arată în comunicat.

CCR a constatat că sunt constituționale dispozițiile care prevăd că durata mandatului membrilor aleși ai CSM este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii, în măsura în care persoana aleasă pentru ocuparea unui loc vacant își exercită calitatea pentru restul de mandat rămas până la expirarea acestui termen.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…