Fost consilier prezidențial: Avertizorul FBI în cazul documentelor clasificate de la Mar-a-Lago, un agent Secret Service

Fost consilier prezidențial: Avertizorul FBI în cazul documentelor clasificate de la Mar-a-Lago, un agent Secret Service

Un fost consilier al administrației Bush avansează teoria că presupusul avertizor de integritate al FBI ar putea fi un agent Secret Service, relatează Fox News,

Fostul consilier al Casei Albe Karl Rove are o ipoteza privind un presupus avertizor FOTO ARHIVĂ

Karl Rove, 71 de ani, fost consilier de rang înalt și șef-adjunct de personal în timpul administrației Bush, a dezvăluit pentru Fox News că are o ipoteză privind un presupus avertizor de integritate al FBI în cazul documentelor clasificate păstrate de Donald Trump la reședința sa din Florida: acesta ar putea fi un agent Secret Service.

Serviciul Secret – și aceasta este doar presupunerea mea personală, nu dispun de alte informații în afara faptului că Secret Service este prezent acolo – nu au nicio responsabilitate legală cu privire la materialele clasificate, dar sunt ofițeri federali care au depus un jurământ, sunt forțe de ordine. Și au responsabilitatea de a raporta o infracțiune”, a spus Rove.

Acesta a sugerat scenariul în care un agent Secret Service ar fi raportat existența materialului clasificat la Mar-a-Lago, în timp ce avocații lui Trump susțineau contrariul. În esență, acest agent secret ar fi raportat: „Ați fost induși în eroare, fie că a fost o minciună deliberată sau o minciună bazată pe ignoranță, cineva a dat asigurări că nu mai există materiale clasificate aici, or eu am văzut că există”, a spus el la Fox News.

Rove a spus că nu înțelege de ce Trump „ar păstra aceste materiale atunci când nu avea nicio autoritate legală în temeiul Presidential Records Act”.

„Legea pentru arhivele prezidențiale este clară”, a spus el. „Un președinte american nu are dreptul să plece de la Casa Albă alegând ce documente ia cu el. Poate cere copii, dar acestea sunt proprietatea poporului american. Din 1978 încoace, niciun președinte american nu a plecat cu ce documente a vrut”.

Donald Trump a plecat cu documente „strict secrete”

Donald Trump a predat Arhivei Naționale 15 cutii de documente în urma primei solicitări a acesteia, în mai 2021. Acestea conțineau inclusiv documente marcate „strict secret”.

Justiția americană a făcut publică zilele trecute, versiunea redactată a declarației întocmite de FBI pentru emiterea unui mandat de percheziție la reședința lui Trump din Florida.

Agenţii au confiscat 11 seturi de înregistrări clasificate, inclusiv documente "top secret", a căror dezvăluire ar putea ameninţa grav securitatea naţională.

Comunitatea de Informaţii din SUA va evalua riscul potenţial pentru securitatea naţională a dezvăluirii materialelor recuperate pe 8 august, în cursul percheziţionării reşedinţei din Florida a fostului preşedinte Donald Trump, se arată într-o scrisoare a directoarei pentru informaţii naţionale Avril Haines văzută de Reuters.

Departamentul de Justiţie a dezvăluit vineri că îl investighează pe Trump pentru sustragerea unor documente de la Casa Albă deoarece crede că acesta deţinea ilegal documente, inclusiv unele ce implică colectare de informaţii şi sursele umane clandestine, printre cele mai mai bine păstrare secrete în SUA.

Haines a spus că "va conduce, de asemenea, o evaluare a Comunităţii de Informaţii privind potenţialul risc pentru securitatea naţională care ar rezulta din dezvăluirea documentelor relevante", inclusiv cele confiscate în timpul percheziţiei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia