Fost inginer Google, arestat pentru furt de tehnologie AI pentru firme chineze. Ce pedeapsă riscă în SUA

Fost inginer Google, arestat pentru furt de tehnologie AI pentru firme chineze. Ce pedeapsă riscă în SUA

Un inginer software a fost arestat sub acuzația de a fi furat tehnologie de inteligență artificială de la Google pentru două companii chineze.

Angajatul Google descărca documente secrete în contul personal FOTO arhiva Adevărul

Linwei Ding, în vârstă de 38 de ani, cunoscut și sub numele de Leon Ding, este acuzat de patru infracțiuni de furt de secrete comerciale, conform declarației procurorului general al SUA, Merrick Garland.

Ding, arestat miercuri în Newark, California, ar fi transferat informații confidențiale din rețeaua Google în contul său personal în timp ce era afiliat în secret cu companii chineze din industria inteligenței artificiale, potrivit Guardian .

"Departamentul de Justiție nu va tolera furtul de inteligență artificială și a altor tehnologii avansate care ar putea pune în pericol securitatea națională a noastră", a declarat Garland.

"Vom proteja cu fermitate tehnologiile sensibile dezvoltate în America de a ajunge în mâinile celor care nu ar trebui să le aibă."

Arestarea lui Ding ilustrează "măsurile pe care adepții companiilor cu sediul în Republica Populară Chineză sunt dispuși să le ia pentru a fura inovația americană ", a afirmat directorul FBI, Christopher Wray.

"Furtul de tehnologie inovatoare și secrete comerciale de la companiile americane poate costa locuri de muncă și poate avea consecințe economice și de securitate națională devastatoare", a adăugat el.

Conform actului de acuzare, Ding a fost angajat de Google în 2019 și a fost implicat în dezvoltarea software-ului utilizat în centrele de date ale companiei pentru supercomputing.

El ar fi început să încarce informații confidențiale ale Google într-un cont personal de stocare în Cloud între mai 2022 și mai 2023. Fișierele furate se refereau la infrastructura hardware și platforma software care permite centrului de date pentru supercomputing Google să antreneze modele AI mari prin învățare automată.

În iunie 2022, Ding a fost abordat de CEO-ul unei companii chineze de tehnologie în stadiu incipient, Beijing Rongshu Lianzhi Technology Co (Rongshu), care i-a oferit postul de director tehnic cu un salariu lunar de 14.800 de dolari, potrivit actului de acuzare.

Înainte de mai 2023, Ding a înființat, de asemenea, propria sa companie cu sediul în China, Shanghai Zhisuan Technology Co (Zhisuan), unde s-a numit CEO.

Conform acuzației, Ding nu i-a informat niciodată pe cei de la Google despre afilierea sa cu Rongshu sau Zhisuan. După ce Ding a demisionat de la Google, în decembrie 2023, compania cu sediul în Mountain View, California, a verificat istoricul activității sale în rețea și a descoperit încărcările sale neautorizate din perioada mai 2022 - mai 2023.

"După o anchetă, am constatat că acest angajat a furat numeroase documente și am trimis rapid cazul la autoritățile competente", a declarat purtătorul de cuvânt Google, Jose Castaneda.

"Avem măsuri stricte pentru a preveni furtul informațiilor noastre comerciale și a secretelor comerciale. Suntem recunoscători FBI pentru ajutorul acordat pentru protejarea informațiilor noastre și vom continua să colaborăm strâns cu ei", a continuat acesta.

Ding risca o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare și o amendă de până la 250.000 de dolari pentru fiecare acuzație, în cazul în care va fi găsit vinovat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene