Fost ministru chinez al Justiției, condamnat la închisoare pe viață pentru corupție

Fost ministru chinez al Justiției, condamnat la închisoare pe viață pentru corupție

Fu Zhenghua, fost ministru chinez al Justiției a fost condamnat, joi, la moarte cu suspendare timp de doi ani pentru corupție, a transmis un tribunal, o pedeapsă care va fi schimbată în închisoare pe viață.

Fu Zhenghua a fost condamnat la închisoare pe viață. FOTO EPA-EFE

Zhenghua, a devenit cunoscut publicului internaţional în anul 2013 prin zelul de care a dat dovadă în anchetarea şi condamnarea la închisoare a fostului lider al Securităţii chineze, Zhou Yongkang, găsit vinovat de corupţie şi abuz de putere.

Și-a început cariera ca inspector la Beijing și este una dintre personalitățile politice chineze cele mai importante care au fost condamnate pentru corupție în ultimii cinci ani.

Condamnarea sa are loc cu puțin timp înainte de desfășurarea congresului Partidului Comunist chinez, care va avea loc la jumătatea lunii octombrie.

Conform tribunalului popular intermediar din Changchun, fostul ministru chinez a fost condamnat fiindcă a „acceptat mită” şi a „încălcat legea în interes personal şi în interesul apropiaţilor”.

Între anii 2005 și 2021 el a „utilizat” diferitele sale funcții pe care le-a ocupat pentru a „ajuta” indivizi și companii evitând legea.

În mod direct sau prin intermediul apropiaţilor săi, el a primit bunuri ilegale în valoare totală de peste 117 milioane de yuani” (circa 17 milioane de euro), a menționat tribunalul.

Totodată, justiția l-a găsit vinovat pe Zhenghua de tăinuirea infracțiunilor săvârșite de fratele său.

Fu Zhenghua, fost viceministru al Securităţii, a fost condamnat la pedeapsa capitală cu o suspendare de doi ani, o perioadă la finalul căreia ea va fi schimbată în închisoare pe viață „fără posibilitatea reducerii pedepsei”, potrivit sursei citate.

Cel puțin 1,5 milioane de persoane au fost sancționate în cadrul operaţiunii „Mâini curate”, vasta campanie anticorupţie a preşedintelui chinez Xi Jinping.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul Nostradamus” din Brazilia, profeție care dă fiori

2 VIDEO Însurat a 4-a oară la 64 de ani, Florin Zamfirescu și-a luat mașină 4x4 de „tânăr aventurier”

3 „Am văzut-o creață și focoasă și am zis hai să văd ce e de ea”

4 ULTIMA ORĂ Priviți, hărțile prezentate de Ministerul rus al Apărării arată retrageri rapide în estul și sudul Ucrainei

5 VIDEO Lupte crâncene în Herson / Soldații ucraineni încearcă să scape cu un Humvee după ce sunt surprinși de ruși