Fost ofițer KGB, despre Putin: „Poate avea aceeași soartă ca Ceaușescu. El nu crede decât în bani și putere”

Fost ofițer KGB, despre Putin: „Poate avea aceeași soartă ca Ceaușescu. El nu crede decât în bani și putere”

Serghei Jirnov, fost ofițer și spion KGB, aflat în Serviciul clandestin, cel mai prestigios din cadrul Securității sovietice, a acordat un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, în care a vorbit despre Vladimir Putin, pe care îl cunoaște, dar și despre războiul din Ucraina.

Serghei Jirnov a fost înalt ofițer KGB timp de șapte ani FOTO arhiva personală

Serghei Jirnov (62 de ani) a fost coleg de generație cu Vladimir Putin la Institutul Andropov al KGB, ambii intrând la institut în 1984. Serghei Jirnov este expert în Rusia și s-a refugiat în Franța din 2001.

Din decembrie 1992, Serghei Jirnov a intrat în viața civilă, lucrând ca jurnalist, profesor și consultant internațional. Serghei Jirnov a publicat până acum cinci cărți despre viața sa demnă de un roman și despre Vladimir Putin.

Serghei Jirnov consideră că Vladimir Putin trebuie arestat în Rusia fie de poliție, fie de Parchet, fie de alte autorități ale statului, la fel cum sârbii au făcut cu Slobodan Milosevic.

„Cred că la ora actuală Putin este persoana cea mai detestată de elitele din Rusia. Și asta deoarece războiul pe care l-a declanșat e pe cale să fie pierdut. Iar acest război a produs sancțiuni internaționale puternice împotriva elitelor din Rusia. Iar înlăturarea lui Putin e singura soluție, deși pare imposibil. Și înlăturarea lui Ceaușescu părea imposibilă. Cred că Putin a văzut imaginile cu Ceaușescu arestat și îi e teamă, pentru că știe că poate avea aceeași soartă”, precizează fostul spion KGB.

„Avea o plăcere sadică în a pune întrebări la interogatorii”

Serghei Jirnov a făcut o comparație între Vladimir Putin din anii ‘80 și Vladimir Putin în prezent.

„În 1980, Putin era o persoană cumva mică privind influența, însă care adora puterea. Când m-a interogat, am simțit o plăcere ciudată din partea lui că are putere asupra mea. Avea o plăcere sadică în a pune întrebări la interogatorii. Am simțit și o gelozie din partea lui față de oamenii care sunt mai buni ca el, care au un parcurs universitar mai bun. Iar gelozia asta s-a acutizat pe parcursul anilor”, spune Serghei Jirnov.

În opinia acestuia, Vladimir Putin a ajuns în politică din întâmplare.

„El nu era om politic, nu avea aspirații politice. Putin pretinde că vrea să refacă grandoarea Uniunii Sovietice. Iar afirmația este falsă. Putin nu crede în nimic în afară de bani și putere. Mussolini și Hitler au cucerit puterea politică pas cu pas. Putin nu a făcut asta vreodată”, spune Serghei Jirnov.

Fostul spion KGB povestește că l-a întâlnit prima oară pe Vladimir Putin în 1980 la Jocurile Olimpice de la Moscova, cu patru ani înainte să ajungă colegi la KGB. Serghei Jirnov avea pe atunci 19 ani, era student și voluntar la Jocurile Olimpice și a fost repartizat la serviciul de call-center în franceză. La un moment dat, a sunat un francez, care i-a cerut câteva detalii simple, însă în cele din urmă au stat de vorbă două ore. Oficialii KGB, care interceptau tot, au găsit suspectă această conversație și l-au dus la un interogatoriu la sediul KGB. Interogatoriul a durat tot două ore, și a fost cu un căpitan KGB pe numele său Vladimir Putin, care în acea perioadă lucra la Leningrad, însă pe perioada Jocurilor Olimpice fusese detașat la Moscova.

„M-a interogat într-o manieră destul de dezagreabilă, însă nu îmi era teamă, pentru că în mintea mea știam că nu făcusem nimic ilegal. Nu înțelegeam totuși de ce mă chemaseră la interogatoriu”, a povestit Serghei Jirnov pentru ”Adevărul”.

„L-am atras în capcană pe Puțin, a crezut că m-a prins”

Printre colegii și prietenii săi de la facultate se număra și Andrei Brejnev, nepotul lui Leonid Brejnev, președintele de atunci al Uniunii Sovietice. Iar Serghei Jirnov s-a folosit de Andrei Brejnev pentru a-l intimida pe Vladimir Putin.

„L-am atras într-o capcană pe Putin, pentru că la un moment dat mi se luase de interogatoriul său și am simțit că vrea să facă din mine fie un dizident, fie un spion. El mă suspecta că sunt spion pentru francezi. Eram un pic nervos și i-am spus că modul în care conducea conversația îmi amintea de cel al unui judecător din celebra carte „Arhipelagul Gulag” a lui Soljenițîn, interzisă în Uniunea Sovietică. În acel moment, Putin a crezut că m-a prins. Și a vrut să afle cine mi-a dat cartea interzisă. Și i-am spus că Andrei Brejnev mi-a dat cartea. Adică nepotul secretarului general al Partidului Comunist. Iar Putin nu putea să facă nimic și m-a lăsat să plec”, își amintește Serghei Jirnov.

Serghei Jirnov a intrat la Institutul Andropov din Moscova în același an cu Vladimir Putin , în 1984, însă cei doi aveau un parcurs diferit în KGB. Putin era deja ofițer de nouă ani în KGB, iar când a intrat la Institutul Andropov, trebuia să facă doar un an de studii, deoarece știa deja cum funcționează totul și îi erau necesare doar cunoștințe legate de informațiile externe. În schimb, Serghei Jirnov a făcut trei ani la Institutul Andropov, timp în care s-a intersectat cu Putin o singură dată, deoarece facultățile lor nu erau în aceeași clădire.

„În prima zi de facultate, ne-au adunat pe toți în parcare, era pe 29 august 1984. Iar în mulțimea de studenți l-am văzut pe Putin. Am stat puțin de vorbă. Și l-am tachinat, spunându-i: ”De data asta suntem de aceeași parte a baricadei” ”, rememorează Serghei Jirnov.

Fostul spion KGB l-a întâlnit ultima oară pe Vladimir Putin în februarie 1990, când era în misiune la Sankt Petersburg cu partenerii săi francezi, cu ocazia turneului compozitorului și dirijorului Pierre Boulez. Unul dintre concerte era la Primăria Sankt-Petersburg. „După concert, a fost o recepție la primărie. Și Putin era acolo. M-a recunoscut, însă nu a îndrăznit să mă abordeze, pentru că și-a dat seama că eram în misiune. I-am spus că nu peste mult timp urma să plec la Paris”, a mai declarat Serghei Jirnov pentru ”Adevărul”.

Interviul integral acordat de Serghei Jirnov pentru „Adevărul” va putea fi citit în ediția din 19-21 mai a „Weekend Adevărul”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”